Vrtići i javni gradski prijevoz u Banjaluci počinju s radom

Vijesti 05. maj 202015:21 > 15:45
RTRS

Štab za vanredne situacije grada Banjaluka donio je odluku da od 11. maja dodatno liberalizuje restriktivne mjere. Tako će s radom početi određeni broj javnih i privatnih predškolskih ustanova, kao i javni gradski i prigradski prevoz.

Kako je rekao gradonačelnik Igor Radojičić, u prethodnih 10-ak dana nizu djelatnosti je dozvoljen rad, te da nema vraćanja unazad s restriktivnim mjerama osim ako bi došlo do nekontrolisanog razvoja situacije. Određeni broj vrtića počet će s radom 11. maja.

Kazao je kako će se rad u vrtićima organizovati u skladu s anketama koje su se provele u prethodnom periodu, a kojima su se roditelji izjasnili o potrebama, te da će imati minimalan broj štićenika.

“Prema anketama još uvijek veliki broj roditelja želi da djeca ostanu kući, što je i dobro, da ne bi napravili preveliki broj djece u grupama. Planiran je rad u osam objekata, a plan će biti objavljen do 11. maja”, rekao je Radojičić.

Naveo je i to kako će u funkciji biti minimalni broj vozila javnog gradskog prevoza kako bi radnici mogli doći na posao.

“Od 11. maja ukida se zabrana korištenja pojedinih javnih prostora, milsimo na parkove, izletišta i teretane u prirodi, ali ostaje zabrana okupljanja koju je donijela Republička uprava civilne zaštite”, rekao je Radojičić.

Od 11. maja otvaraju se dodatna odjeljenja u Domu zdravlja Banjaluka koja su prestala s radom, a od 16. maja počet će i sistematski pregledi za učenike koji se upisuju u škole.

Na konferenciji je rekao kako trenutno imaju 417 oboljelih, te je upozorio kako je od 1. maja uvedena kaznena odredba za kažnjavanje građana koji krše propisane mjere, s naglaskom na nošenje zaštitne opreme i kršenje mjere zabrane okupljanja.

“Osobe koje su greškom upućene u Studentski centar su testirane i nalazi su negativni, a one će biti upućene u kućnu izolaciju. Uz izvinjenje svima koji su bili ovako oštećeni”, naglasio je Radojičić.

Naglasio je kako, bez obzira na tok epidemije, njihovi ciljevi ostaju isti, a to su zaštita ljudskih života, zaštita zdravlja stanovništva i minimizacija ekonomskih posljedica epidemije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad