Ko ima prioritet u masovnom testiranju u Sarajevu

Vijesti 05. maj 202018:12 > 18:56
N1

U sklopu COVID centra Saraj Polje i COVID ambulante Ilidža građani Kantona Sarajevo, koji imaju simptome korona virusa, moći će testiranja obaviti i tzv. drive in metodom. Iz automobila uz zaštitne maske, rukavice i zdravstvenu legitimaciju, te minimalan kontakt s medicinskim osobljem. Važno je napomenuti da građani ne mogu samoinicijativno dolaziti na testiranje - prethodno moraju pozvati svoje porodične ljekare, te uz konsultaciju s njima, ali i preporuku epidemiologa dobiti tačan datum i termin testiranja.

N1: Dobar dan

Ambulanta Saraj Polje: Ambulanta Saraj Polje, doktorica Ergočević, izvolite?

N1: Molim vas samo da me uputite kakva je procedura kada govorimo o testiranju na korona virus?

Procedura je takva – ako imate simptome, ili ste bili u kontaktu s oboljelim, ili ste rizična skupina poput ljekara, policajaca – uz dogovor s porodičnim ljekarom ali i preporukom epidemiologa – dobijate tačan datum i termin za testiranje.

“Procedura je blago neugodna za pacijenta, zdravstveni radnik koji radi na samom punktu za uzimanje briseva i oni će vam isto tako dati dodatna objašnjenja, a Vaša obaveza je da stavite svakako masku i rukavice prije odlaska na Saraj Polje”, ističe dr. Hasiba Ergočević, specijalista porodične medicine.

I otišli smo. Provjerili kako izgleda, koliko traje i da li je neugodan proces testiranja na COVID-19.

Bris ide na Mikrobiologiju Kliničkog centra, rezultati će biti ujutro, za rezultate se možete raspitati kod svog porodičnog ljekara.

Rezultati na sarajevskom Kliničkom centru gotovi su u periodu između 12 do 24 sata. Ako nakon testiranja ne dobijete poziv ljekara – onda ste negativni. No, sve informacije o rezultatima saznat ćete pozivom porodičnoj ambulanti. A shodno ranijim uputama Svjetske zdravstvene organizacije, pristupa se procesu masovnijeg testiranja. Evo ko ima prioritet u narednom periodu kada je riječ o drive in punktovima:

“Krećemo s prioritetnim zanimanjima, i to su u ovom momentu osobe koje rade u centrima za socijalno zbrinjavanje, zdravstveni radnici i policajci. I očekujemo da dobijemo svakako od Kantonalnog kriznog štaba uputstva za sljedeće osobe koje će biti prioritet, a svakako sve sumnjive kontakte, sva retestiranja radimo redovno”, kaže dr. Zaim Jatić, specijalista porodične medicine.

Medicinari Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajeve u prosjeku, dnevno testiraju blizu 80 građana. Uz drive in testiranja i dalje ostaje praksa redovnog testiranja i mobilnih timova koji odlaze na adrese građana.

“Imamo posebnu aplikaciju gdje će se dešavati sve po informatičkom uzusu, gdje se i kad dobije putem aplikacije u smislu mobilnog aparata koji će imati mobilni timovi i skeniranja vašeg bar koda na zdravstvenoj knjižici. Sve je usaglašeno da i taj drive in segment testiranja na COVID kao u zapadim zemljama, od danas kreće i kod nas”, navodi Arman Šarkić, portparol JU Dom zdravlja KS.

Drive in testiranje od danas moguće na Ilidži, Saraj Polju, a u narednim danima i ispred ambulanti, odnosno domova zdravlja u Novom Sarajevu i Općini Centar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad