Bh. građani ne odustaju od ljetovanja

Vijesti 05. maj 202018:20 > 19:11
N1

U ovo doba godine mnogi već imaju isplanirano ili čak i uplaćeno ljetovanje, a neki bi to tek planirali. Zbog pandemije korona virusa, zatvorenih granica, sigurnosti, odlazak na ljetovanje ove godine je neizvjestan. Svjetska zdravstvena organizacija poručuje da bi putovanja u inostranstvo trebalo izbjegavati, a pojedine zemlje poput susjedne Hrvatske i Crne Gore traže načine kako spasiti turističku sezonu. Bh. građani, čini se, od ljetovanja ne žele odustati, i nadaju se da će u avgustu ili septembru, ipak ići na more.

Ponude za turistička putovanja i ljetovanja na zatvorenim prodajnim mjestima privlače poglede prolaznika. Prednjače destinacije poput Turske i Egipta, a ima ponuda i za susjednu Hrvatsku. No, da li će se zaista i putovati, zavisi od mnogo faktora – u prvom redu epidemiološke situacije.

“To zavisi od zemalja, kako će one popuštati mjere i otvarati svoje granice. Ono što mi možemo sada krenuti jeste eventualno Turska, koja će vidimo prva otvoriti. Ostalo mi ne možemo znati, kako sada stvari stoje, vidimo da Evropa neće još nekoliko mjeseci svoje granice otvarati”, kaže Aida Terzić, vlasnica turističke agencije.

A građani uglavnom žele putovati. Nadaju se da će nesmetano ići na ljetovanje. Neki od njih su od nade otišli korak dalje, do planiranja.

Anketa:

”Avgust mjesec. Nadamo se.”

”Planiram da idem, ali ne vjerujem da će se moći.”

”Ja planiram. Želim. (Kada otprilike?) Avgust, septembar. Ovo je nemoguće izdržati ako ne bude.”

”Ja se nadam septembru, pa i oktobar bi bio dobar. Sve što bude prije biće odlično.”

A na pitanje gdje bi na ljetovanje, najviše sagovornika kaže u Hrvatsku, Crnu Goru ili Tursku.

Anketa:

”Zašto da ne, naša je država, kakva je takva je. I Neum je dobra opcija ako se ne mogne nigdje drugo.”

”Ne bih, bila bi velika gužva, sigurno. Ima dosta jezera u Bosni, rijeka, što? Ne mora se ići u drugu državu.”

”Hrvatska, Turska, prijateljska. ”

”U Tursku.”

Susjedne Hrvatska i Crna Gora destinacije su gdje ljetuje najviše ljudi iz BiH. Dok Hrvatska u ovom trenutku traži način da omogući dolazak turista, Crna Gora krajem mjeseca najavila je otvaranje plaža, uz stroge mjere zaštite i prevencije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad