Handžić za N1: Živimo u zaboravljenoj državi

Vijesti 05. maj 202018:11 > 18:34
N1

Vibor Handžić, delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, kao i član komisije koja je oformljena za aferu respiratori, gostujući u Danu uživo na N1, kazao je da su jučer odmah poslije sjednice održali konstituirajuću sjednicu i za predsjednika odbora izabrali dr. Dragana Stevanovića.

“Formulirali smo 10 pitanja za početak i uputili na adrese nekoliko institucija Federacije BiH. Konkretno na Vladu FBiH, na ministarstva zdravstva, na Štab civilne zaštite i Krizni štab, te na Agenciju za lijekove i Srebrenu malinu”, rekao je Handžić. 

Na pitanje, da li će ova komisija ubrzati neke stvari, odgovorio je da iz predhodnih iskustava i zbog sporosti sistema, su se odlučili na ovaj korak, a sve u cilju transparentnosti.

Rekao je da država izgleda kao pravna, kada se podigne velika prašina u javnosti po nekom određenom slučaju.

“Nisam optimističan gledajući prethodne slučajeve, jer u pravnoj struci postoji rok zastare za određena djela. Kod nas sljedeća afera uradi zastaru one prethodne i nekako se to sve zaboravi. Trebalo je nekoliko dana da se shvati koji ce sud ili tužilastvo uopšte biti nadležno za ovaj proces. Imali smo nakon 5 do 7 dana da je državno tužilaštvo preuzelo ovaj predmet i ohrabruje me ova akcija koja se danas odvija”, naveo je Handžić.

Podsjetimo, Dom naroda jučer je izglasao “korona zakon”, a Handžić je bio protiv tog zakona i nazvao ga je pinjatom.

“Cijeli proces kojim rukovodi Vlada Federacije sam nazvao pinjatom, jer oni djeluju kao dijete zavezanih očiju koje ne zna gdje je igračka i maše štapom neselektivno”, kazao je Handžić i dodao da mu je žao, jer zakon rješava, što se tiče poslodavaca i radnika, minimalno toga ili skoro ništa.

“Ima tu i nekih benefita, u smislu da se plaća nekih 80 posto minimalno dopirinosa. Ja sam to nazvao jučer i mini rebalans budžeta Federacije. Vlada je u svom prijedlogu skinula oko 20 miliona KM sa stavke plata i naknada i bio sam iznenađen pošto sam vidio da se nije dirala niti osnovica za platu, niti da se predložila izmjena Zakona o platama i naknadama. To je ustvari 20 miliona sa planiraninim budućim zapošljavanjima”, kazao je Handžić. 

Naveo je i da je komentarisao, kako kaže, “jedno licimjerstvo potpredsjednice Federacije Melike Mahmutbegović”.

“Nekoliko dana ranije kroz nekoliko medijskih istupa tražila je izričito da se političarima i političkim strankama smanje primanja, a ona jedina, za razliku od Čavare i Dunovića nije umanjila budžet ni za jednu konvertibilnu marku”, naveo je Handžić. 

Na pitanje, da li je iko iz Naše stranke umanjio primanja, odgovorio je da “imaju plate koje imaju, te da je on ranije sam određene iznose izdvajao i kad nije bilo pandemije”. 

Komentarišući sinoćnju zabavu u Golfu klubu, kazao je da imamo jedan pojam koji stalno zaboravljamo, a on se zove “zaboravljena država”.

“Mi nažalost živimo u takvoj državi. To je jedna vrsta političkih pritisaka koje provode određene interesne grupe radi ostvarivanja svojih interesa. To gledamo posljednjih  25 godina”, naveo je Handžić. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPa