Dok UKC optužuje novinare, dio ljekara optužuje UKC

Vijesti 05. maj 202020:45 > 21:05
N1

Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske danas je održao press konferenciju. Prvobitni navodi - ponovljeni. Oni su i dan prije nego što je N1 objavio priču o ulasku virusa u bolnicu, prvi rekli kakvo je stanje na Kliničkom centru.

Vlado Đajić, direktor UKC Banja Luka i dalje sve negira i optužuje novinare, uključujući i novinare N1, da su “sve slagali i da je bilo manipulacije, a da stanje nije takvo kakvo jeste”.

S druge strane, Strukovni sindikat doktora medicine, tvrdi suprotno, navodeći zapravo i podatke. Đajić je rekao i jednu dobru vijest, da sljedeće sedmice stiže 50.000 brzih testova, čiji su rezultati gotovi za 15 minuta.

“Bilo je sad tih neodgovornih pojedinaca i sad ih ima. I vi ste zaslužni za to, i mediji i portali, što ste se ismijavali i pisali da to nije ništa, da oboljevaju samo stariji. Ja pratim sve. Imam službu koja prati sve. I vaš medij i portale. Dobijam informacije šta ko piše o meni i o Kliničkom centru. Odgovorno tvrdim da je napravljena zbrka zbog pojedinaca koji misle da mogu samo da obole stariji i bolesni, a ti mladi su se ponašali onda neodgovorno i zarazili svoje djedove, bake i roditelje i napravili probleme”, rekao je Đajić. 

Član Strukovonog sindikata doktora medicine Republike Srpske doktor Goran Bjeković naglasio je da nema uhodanih protokola šta raditi kad se postavi dijagnoza.

“Ko vodi ili nosi pacijenta u covid infektivnu kliniku. Krevet ili kolica? Ko je nosač? Kojim putem se transportuje pacijent? Da li se to odmah dezinfikuje? Ko to radi? Da li je neko obišao kolege ili radnike UKC-a i rekao im da su oni pogriješili i imali nevidljivu opremu za zaštitu i da su sami krivi što nemaju opremu i što su se razboljeli? Procente koji su objavili u nedjelju na konferenciji za štampu. Pa kad se to sve sabere po odjeljenjima, u odnosu na broj zaposlenih, ispada da su pojedinja odjeljenjana desitfikovana sa 30 posto kadrova. Naši rukovodioci se bave više mobilnim bolnicama i parkinzima koji koštaju bezobrazno mnogo. ‘Imat ćemo najbolji parking u Evropi’ – čime se oni diče, a koštat će oko 35 miliona”, kazao je Bjeković. 

Kako je rekao Đajić ranije, to je posao koji je ranije sklopljen i od kojeg se ne odustaje. Rekao je i da je UKC RS-a najbolji klinički centar u okruženju i oni će nastavljati tim tempom bez ikavih problema i sve ostalo su laži i manipulacije. Još jednom je podcrtao pozivajući novinare da prenose isključivo izjave oficijalne, odnosno one koje menadžment Kliničkog centra daje.

Podsjećamo, 57 zaposlenih u UKC-u pozitivno je na korona virus, niti jedan zaposlenik covid bolnice. Uglavnom se radi o zaposlenima na klinikama za onkologiju, plućne bolesti, ali i za unutrašnju hirurgiju, odnosno abdomalnu hirusgiju.

I dalje se istražuje na koji način je došlo do prenosa zaraze. Iz Ministarstva zdravlja ukazali su da na Kliničkom centru sam sistem i njegovo funkcionisanje, bez obzira na zarazu, nisu dovedeni u pitanje. Đajić je na insistiranje N1, saopštio da je tokom vikenda, kada je bilo izmiještanje, izmješteno svega 4-5 pacijenata iz UKC-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad