Musa: Svijet je u ranoj fazi pandemije, pripremamo se za sezonu gripe najesen

Vijesti 06. maj 202012:16 > 12:31
N1

Šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa kazao je kako ublažavanje mjera mora biti postepeno i kontrolirano kako bi se omogućilo praćenje potencijalnih neželjenih posljedica. Istakao je kako je cijeli svijet u ranom stadiju pandemije i da slijedi duži period borbe s korona virusom.

Odgovarajući na pitanja novinara, Musa je rekao da za sada nema značajanijih promjena kada su u pitanju biološke i epidemiološke karakteristike korona virusa.

“Poredeći s virusom SARS-CoV-1, on je bio patogen i prilagođavao se domaćinu, ali u ovom trenutku nemamo nove podatke od SARS-CoV-2. Karakteristike će se pojavljivati u budućnosti”, rekao je Musa.

Sumirajući dosadašnje podatke, kazao je kako jedna zaražena osoba prosječno zarazi još tri, dok svaka peta razvije komplikacije, a postoje u rizične grupe sklone komplikacijama.

“Vidjeli smo u razvijenim zemljama kako je bolestu kratkom roku dovela do prevazilaženja zdravstvenih kapaciteta. Cilj je održati broj oboljelih niskim, a jačati zdrasvstvene kapacitete”, rekao Musa.

Dodao je kako se očekuje smanjena aktivnost virusa tokom ljeta, zbog načina života ljudi, ali da nema razloga da prenos prestane jer je virus i dalje tu te se pripremaju za jesen, odnosno period kada je sezona gripe.

“Broj zaraženih je sigurno veći uzimajući u obzir asimptomatske slučajeve. Nepoznanica je koliki procenat bude takvih slučajeva. Kineski podaci na početku su govorili da je 1,2 posto, ali se na kruzeru pokazalo da taj broj iznosi između 15 i 20 posto. Testiranjima ćemo to utvrditi i ti podaci bi bili dragocjeni prije sezone gripe”, rekao je Musa.

Kada je riječ o ublažavanju mjera za starije od 65 godina i vraćanej gradskog prevoza u funkciju, rekao je kako su te mjere na snazi do 15.5. nakon čega slijedi odluka o ublažavanju, ali u posebnim okolnostima.

Naglasio je kako ostavljaju mogućnost da se treninzi i sportske aktivnosti ponovo uspostave u maju, a sportska takmičenja u junu i julu, samo u izmijenjenim okolnostima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad