Slaven Ristić ekskluzivno za N1 o kupovini pokretne bolnice Vlade RS

Vijesti 06. maj 202013:52 > 13:58
trb.ba

Global Balkan je kupio pokretnu bolnicu od komapnije Kleeh Systems koja se bavi izradom mobilnih kampova, bolnica, kaže ekskluzivno za N1 vlasnik Global Balkana i Tehničkog remonta Bratunac Slaven Ristić.

Kaže da sa tom njemačkom kompanijom već dugo vremena ima poslovni odnos, jer od Ristićevih firmi kupuju kontejnere za stanovanje i mobilne kampove. 

Ristić je za N1 odgovorio i na neka pitanja u vezi ovoga aranžmana koja se postavljaju u javnosti.

N1: Na čiji račun je uplaćen novac (Vlada – Institut su uplatili Vama novac?), koliko? 

Ristić: Na osnovu ponude koju smo dali za kontejnere i mobilnu bolnicu (što je bilo dostupno u tom momentu) Institut je se odlučio za Mobilnu bolnicu po cijeni od 3.6 miliona KM plus PDV. Novac je uplaćan Balkan Globalu, a Balkan Global je prosljedio uplatu Keeh Systemsu iz Njemačke.

N1: Zašto nisu stigli medicinski aparati? Šta se očekuje od tih uređaja da dođe, kada?

VEZANE VIJESTI

Ristić: Čekali smo i dobili dozvolu njemačkih vlasti za izvoz medicinske opreme koja je uključena u mobilnu bolnicu (naknadno je N1 dostavljena specifikacija svega). Očekujem već krajem nedjelje dolazak tj. isporuku medicinske opreme i planiramo u najskorijem vremenu da sve instaliramo. Kapacitet je 6.000 m2 sa maximanlo 750 kreveta od toga je uključeno i sa kompletnom opremom za intenzivnu njegu 50 kreveta i dodatnih 450 kreveta. Što znaci da će naša bolnica imati kapacitet 50 kreveta intenzivne nejge sa svim potrebnim aparatima i 450 dodatnih kreveta. U pitanju je multifunkcionalna bolnica i djeljiva je opremom i i prostorom po potrebi i za svaku vanrednu situaciju.

N1: Kakve veze ima gospodin Vučetić kojeg neki pojedinci povezuju sa ovom nabavkom?

Ristić: Ja tog gospodina ne poznajem i za njega sam čuo tek kada su izvijesni ljudi objavili nepostojeću vezu sa njim. Pa, sam preko medija i Googlea saznao za njega. Napominjem da je sve u vezi sa našim aktivnostima kompanije Elvako Metpro, Global Balkana kao i TRB kranje transparentno i da se svako moze vrlo lako uvjeriti u put transkcija i način rada. Sve ovo smo mi uradili i radimo da bismo u ovakvim momentima bili društveno odgovorni i korisni u šta se svakako svi možete uvjeriti u bilo kojem momentu.

Ristić je inače naglasio da je mobilna bolnica trebala da bude izvezena u Vijetnam, no naporima i njegovim lično zalaganjem je preusmjerena ka Republici Srpskoj. Montiranje opreme, konstrukcije, kreveta i šatora je otpočelo u Zalužannima.

I dalje se čekaju dozvole Agencije za lijekove i medicinska sredstva BIH za uvoz pripadajućih medicinskih uređaja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad