Kako izgleda podne namaz u Gazi Husrev – begovoj džamiji (VIDEO)

Vijesti 06. maj 202013:52 > 14:01
Anadolija

Kako izgleda podne namaz, nakon što je Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini donio nove instrukcije prema kojoj se predviđa otvaranje džamija za dnevne namaze (džuma, podne i ikindija) uz poštivanje važećih preporuka i propisa nadležnih organa i ranijih instrukcija Rijaseta o poštivanju mjera zaštite tokom boravka u džamijama, provjerio je reporter N1 Rasim Pavica.

Broj klanjača na podne namaz uu Gazi Husrev – begovoj džamiji je limitiran na 20. Kako javlja reporter N1, namaz se obavlja uz maske, rukavice, lične prostirke za klanjanje (serdžade) i dodatnu dezinfekciju, te obaveznu fizičku distancu.

Pogledajte video:

Rijaset se još nije izjašnjavao o početku obavljanja noćnih namaza (akšam, jacija/teravih i sabah), tako da se obavljanje ovih namaza nastavlja prema starim uredbama.

“Pratit ćemo odluke državnih organa i u skladu s tim donositi odluke o ublaživanju. Očekujemo da će to biti, nadam se, u toku ramazana”, poručio je Smajlović.

Prethodnih sedmica su džamije u BiH, kao i u mnogim drugim zemljama u svijetu, bile zatvorene zbog situacije izazvane koronavirusom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad