Jović: HNK će ubrzo imati rebalans budžeta i korona zakon

Vijesti 06. maj 202013:59 > 14:19
N1

Ministar privrede HNK Donko Jović kazao je kako je Vlada HNK na zadnjoj sjednici donijela program poticaja za privredu koji iznose 1,3 miliona KM, ali da rebalansom budžeta očekuju da će taj iznos biti povećan na dva miliona KM. Naglasio je da očekuju i dodatna sredstva od MMF-a i drugi izvora.

“Trudili smo se da obuhvatimo što veći spektar proizvodnje kako bi imali što veći asortiman domaćih proizvoda. Nismo zanemarili ni stočarski dio i olabavili smo određene kritetije za apliciranje za poticaj”, rekao je Jović.

Naglasio je kako Vlada priprema i rebalans budžeta te donošenje korona zakona u okviru kojeg se reguliše subvencioniranje plata u djelatnostima koje zbog mjera zabrane nisu radile.

“To će sve brzo biti na dnevnom redu”, rekao je Jović.

Ministar saobraćaja HNK Stjepan Krasić kazao je kako je usvojen Plan i program rada ovog minisitarstva, te da nastavljaju rad na planiranim projektima.

“Život se ne smije zaustaviti. Obuhvaćeno je sve što je ranije započeto i nastavlja se u ovoj godini, a planirani su i novi projekti na održavanju. Ovim povećavamo i sigurnost na cestama i pomažemo u održavanju realnog sektora”, rekao je Krasić.

Na pitanje novinara kada bi se mogao očekivati rad ugostitesljkih objekata, Jović je rekao da se ta odluka svakodnevno razmatra i da su svi u kontaktu redovnom. Pozvali su i Federlani štab civilne zaštite da se pozabave tim pitanjem što prije jer je to, kažu, odluka koja ne smije donijeti na brzinu.

Također, prema navodima Kriznog štaba HNK, radi se i na razmatranju mjera za rad predškolskog odgoja i prijedlog se očekuje vrlo brzo.

Trenutno se radi na mjerama za rad sudova i početka rada odjela u bolnicama i domovima zdravlja koji tokom pandemije nisu radili.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad