UNSA: To je krajnje neprimjeren poziv na pripreme za organiziranje štrajka

Vijesti 06. maj 202014:37 > 14:47
N1

U pogledu medijskog istupanja u ime Sindikata Univerziteta u Sarajevu, a u potpunosti uvažavajući prava radnika u pogledu poštivanja odredbi Kolektivnog ugovora za djelatnost visokog obrazovanja na Univerzitetu u Sarajevu, smatramo krajnje neprimjerenim poziv na pripreme za organiziranje štrajka u trenutku kada se, uslijed vanrednih okolnosti izazvanih pandemijom, Univerzitet u Sarajevu bori da održi kontinuitet nastavnog procesa", stoji na početku saopćenja UNSA.

Kako dalje navode, vanredne okolnosti u kojima se našlo visokoškolsko obrazovanje, iznjedrile su promptan odgovor fakulteta i akademija Univerziteta u Sarajevu koji je rezultirao implementacijom online režima nastave na Univerzitetu u rekordnom roku.

Cijene, kako kažu, da Univerzitet u Sarajevu sve napore treba usmjeriti ka iznalaženju kvalitetnih rješenja kroz argumentovani dijalog sa Vladom KS, uz istinsko razumijevanje ukupne pozicije u kojoj se nalazi bosanskohercegovačka ekonomija.

“Postupanje i medijsko istupanje predsjednika Sindikata Univerziteta u Sarajevu, ujedno i dekana Elektrotehničkog fakulteta, čini se ishitrenim budući da se temelji na informacijama koje nisu bile predmetom ozbiljnog razmatranja stručnih službi Ministarstva finansija KS, Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS, Univerziteta u Sarajevu i sindikalnih predstavnika. Na taj način nanosi se šteta kredibilitetu sindikalnog organizovanja na Univerzitetu u Sarajevu i njegove akademske zajednice u trenucima kada su nam jedinstveno djelovanje i solidarnost od presudne važnosti za pravazilaženje teških društveno-ekonomskih okolnosti”, navode iz UNSA.

Prema informacijama koje su im dostupne, ističu da Univerzitet u Sarajevu cijeni da je Vlada KS uložila maksimum napora u pripremu rebalansa Budžeta KS za 2020. godinu koji neće imati značajan negativan uticaj na preko 2.700 uposlenika, kvalitet nastavnog procesa i naučno-istraživačkog rada, a time i na kvalitet studija za 28 hiljada studenata.

“Univerzitet u Sarajevu i akademska zajednica spremni su dati svoj doprinos prevazilaženju okolosti koje su izazvane pandemijom i na taj način doživljava ovaj, u vanrednim okolnostima pripremljen, rebalans Budžeta za 2020. godinu”, navode u saopćenju i dodaju da ostaju pri stavu da se sredstva namijenjena Univerzitetu, danas, kao i u periodu koji predstoji, moraju utvrđivati u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima na temelju širokih konsultacija i detaljnih analiza potreba u oblasti visokog obrazovanja – uz najveće moguće uvažavanje vanrednih okolnosti i solidarnosti sa našim sugrađanima i sugrađankama Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad