Italijanski medicinski stručnjaci stigli u Sarajevo

Vijesti 06. maj 202017:11 > 17:15
EUFOR

Dva italijanska vojna liječnika stigla su danas na Međunarodni aerodrom Sarajevo, avionom tipa C-130. Njih su dočekali italijanski veleposlanik u BiH Nicola Minasi, ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević i Viši nacionalni predstavnik talijanskog kontingenta u EUFOR-u, pukovnik Mauro Nazzi.

“Jako mi je drago što u ime EUFOR-a mojim zemljacima mogu poželjeti dobrodošlicu u Bosnu u Hercegovinu. Nadam se da će oni biti od velike pomoći bolnicama i sustavu zdravstvene zaštite u BiH”, rekao je pukovnik Nazzi.

Liječnici će provesti tri mjeseca u Bosni i Hercegovini pružajući potporu aktivnostima UN i posjećujući bolnice, kako bi podijelili svoje znanje i iskustvo stečeno tijekom borbe sa krizom koju je COVID-19 prouzročio u Italiji. Pomagat će bolnicama u BiH da uvedu najbolje prakse, s ciljem da se ovdje poboljša odgovor na krizu. Tijekom navedenog perioda oni će biti u lancu zapovijedanja EUFOR-a.

EUFOR

Prije raspoređivanja u BiH, oni su prošli specijalističku obuku u glavnoj vojnoj bolnici u Rimu, gdje su učili iz iskustava koja su italijanske vojne snage prikupile tijekom ove krize. Liječnici su ponijeli i osobnu zaštitnu opremu koju će koristiti tijekom svog boravka, čime će se smanjiti oslanjanje na resurse lokalnih službi.

Obojica liječnika dolaze iz postrojbi smještenih u sjeveroistočnome dijelu Italije. Bojnik Pasquale Giannelli, dolazi iz brigade “Pozzuolo del Friuli”, u Gorici, a bojnik Marino Trivisani, iz brigade “Julia”, u Udinama. Oni su direktno učestvovali u aktivnostima odgovora na krizu koju je prouzročio COVID-19 u Italiji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad