Nova politička kriza u najavi

Vijesti 06. maj 202017:35 > 19:29
N1

Nakon što se podijelo novac od MMF-a, političari u Bosni i Hercegovini ponovo nemaju zajedničke stavove. Predstavnici HDZ-a BiH nisu se odazvali sastanku u državnom Predsjedništvu sa SDA i SNSD-om, ali i članom Predsjedništva Željkom Komšićem. Da li nas očekuje nova uslovljavanja i nova politička kriza?

“Velika omča oko vrata BiH da ispuni uslove”, kaže Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

“Kako će biti omča BiH”, pita Željko Komšić, predsjednik DF-a.

“Neka dokaže gospodin Čović da je zagovornik EU puta”, poručuje Šefik Džaferović, predsjedavajući predsjedništva BiH.

Putevi koalicionih partnera ponovo različiti, nakon što je lider HDZ-a BiH Dragan Čović odbio prisustvovati sastanku za formiranje ad hoc tijela koje je formiralo Predsjedništvo – za izradu akcionog plan kao odgovor na Mišljenje Evropskoj uniji. Razlog nedolaska je Čovićevo mišljenje da se EU putem ne treba baviti Predsjedništvo nego Vijeće ministara ili Parlamentarna skupština. Opet je iskazao i nezadovoljstvo zbog Izbornog zakona i izbora Komšića u Predsjedništvo.

“Međusobno uvažavanje, poštivanje institucija, prava na zastupanje, prava izbora i to su načela koja trebaju biti poštovana u BiH. I sve ovo se može riješiti vrlo brzo. Ne vidim razloga i ovih skoro 19 mjeseci koliko već nisu implementirani izborni rezultati. Jednostavno treba se poštivati institucije i Ustav BiH”, zaključuje Mijo Krešić, član Predsjedništva HDZ BiH.

“Ako žele da kažu da poštuju Ustav BiH, onda moraju poštovati poziv koji dođi iz institucija BiH ovdje u Predsjedništvo. Oni kao zvaničnici države BiH. I ako kažu da su za EU put, ovo sve što radimo za ad hoc komisiju radimo u dogovoru sa predstavnicima EU i Kvinte”, ističe Džaferović.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je dogovorilo sa predstavnicima iz EU formiranje političke radne grupe s ciljem pokretanja reformskih procesa u BiH i realizacijom 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Razgovarali su i o Odboru za evropske integracije u Parlamentarnoj skupštini BiH koji nije još uvijek formiran, a u prošlom mandatu bilo je sporno entitetsko glasanje u okviru odbora, ali su predstavnici EU tada kazali da je to praksa koju oni ne poznaju te da su izričito protiv toga. Da li nas očekuje nova politička kriza i uslovljavanja među političarima?

“Hajde, recimo pod navodnicima, krajnje uvjetnu blokadu imate od strane SNSD, koji je preko NSRS-a donio odluku da ne učestvuje u odlučivanju na nivou BiH. Šta će dalje biti? Mada su oni prekršili sami tu vrstu odluke učestvujući u radu institucija i glasajući čak. Šta će biti dalje vidjećemo, ali ne vjerujem da će se kriza produbiti, stvari ostaju iste”, ocjenjuje Željko Komšić, predsjednik DF-a.

Iste stvari ponavlja i Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a. Mora se riješiti pitanje Ustavnog suda i CIK-a. Naglašava i to da se ne može ništa rješavati bez “legitimnih” predstavnika hrvatskog naroda.

“BiH je suverena zemlja. Da miješanje u unutrašnje stvari u BiH nešto što ugrožava suverenitet, da bi trebali da odbacimo postojanje OHR-a uporedo krećući se prema EU. Smatramo da sudije u Ustavnom sudu su neprihvatljivi sa EU integracijama, bar ono što je zakonito. Mi smo sada doveli sebe u poziciju da je BiH izabrala članove CIK-a mimo zakona”, tvrdi Dodik.

Ipak nesuglasica nema kada se dijeli novac. Kao u zadnjem slučaju dogovora novog zaduženja BiH od MMF-a – 330 miliona eura. Ekonomistica Svetlana Cenić smatra da je nedopustivo da se ovolika zaduženja dogovaraju van institucija BiH, te da su svi građani sluge trojici lidera u BiH.

“Kao što ne verujem političkim partijama, koje su duboko nedemokratske, u njima se autokratski vlada, a hoće da mi pravi demokratsku državu. Ne možete gospodo ni za dva moja života takvi kakvi jeste. Strašno je! Da šef Delegacije EU, i verujte mi je to bilo kao da mi neko oko vadi, kada sam pročitala njegov tvit u kome kaže: “Ovo je pobjeda građana BiH!”. Gospodine da Bog da Vam građani u Austriji tako pobijedili”, poručuje Cenić.

Izborni zakon, CIK, strane sudije, OHR, implementacija presuda Strazbura  – neke su od teme za koje će se morati naći zajednički stav. Inače evropski put za koji se svi političari zalažu je daleko, jer bi mogla uslijediti nova politička kriza, mnogi će reći da nikada nije ni prestala, s obzirom na činjenicu da nema vlasti na Federalnom nivou već 19. mjesec.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad