Kako su predstavnici Belgije, Njemačke i SAD reagovali na Inzkov izvještaj

Vijesti 06. maj 202017:48 > 17:59
UN

Predstavnici Belgije i Njemačke u Vijeću sigurnosti UN-a su iskazali podršku Izvještaju Valentina Inzka, te istakli da se ne smije dozvoliti prekrajanje historije i naglasili značaj odavanja poštovanja žrtvama genocida.

Belgija

“Belgija se u potpunosti slaže sa izjavama Delegacije EU. Zahvaljujem se na Izvještaju Valentinu Inzku i pozdravljam gospođicu Irenu Hasić. Bitno je da svi lideri naprave iskorak u borbi protiv korupcije u doba pandemije. BiH nije sama, dobila je veliku pomoć od EU. Čvrsto vjerujemo da je budućnost BiH u EU”, kazao je predstavnik Belgije.

“Krucijalno je da se namjera provođenja reformi na putu ka EU pretvori u praksu. Drago nam je da je gospođa Angelica Nussberger dobila mjesto kao sudija Ustavnog suda s obzirom da se radi o vrhunskom ekspertu. Glorificiranje ratnih zločinaca je nedopustivo, moraju odgovarati za svoje postupke”.

Njemačka

“Mi ćemo nastaviti podržavati sve što radi EU i Visoki predstavnik u BiH. Ostajemo posvećeni kredibilnoj EU perspektivi za BiH i NATO-u kao putu za saradnje u budućnosti. Bitno je da nastavimo sa implementacijom Dejtona i jedno od osnovnih načela je poštivanje vladavine prava. Imenovanje Angelice Nussberger kao sutkinju Ustavnog suda je dobra stvar jer se radi o jako kvalifikovanoj osobi. Moramo spriječiti prekrajanje historije, ovo se odnosi na Srebrenicu gdje moramo pokazati poštovanje prema žrtvama”, jasan je bio predstavnik Njemačke uz repliku na izjave ambasadora Rusije.

SAD

“Kako vidimo u izvještaju, urađeno je mnogo posla, ali još mnogo toga ostaje da se uradi. Mi podržavamo vaš mandat u provođenju civilnog aspekta Dejtonskog sporazuma. Oktobarski izbori bili održani ili ne, moramo insistirati na provođenju fer i demokratskih izbora. BiH mora ostati na putu prema EU integracijama i NATO-u”, rekla je predstavnica SAD-a ponovivši podršku SAD-a za BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad