Različita tumačenja člana 10 Zakona o javnim nabavkama "razlog" aferama

Vijesti 06. maj 202018:15 > 19:03
N1

Dok traje borba protiv korona virusa u Federaciji BiH, gdje je danas zabilježeno 11 novih slučajeva, ovaj entitet potresaju afere, prepirke, svađe. SIPA je jučer pretresala prostorije Federalne uprave civilne zaštite i firme "Srebrena malina" u Vogošći. Objavljen je i stenogram sjednice Vlade FBiH o dogovoru za nabavku medicinske opreme.

Sve institucije kojima se Tužilaštvo Bosne i Hercegovine obrati obavezne su da u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku na raspolaganje stave svu dokumentaciju. Riječ je o prikupljanju dokaza u predmetu “Respirator”, naveli su iz ove institucije. Po završetku pretresa prostorija Federalne uprave civilne zaštite i kompanije “Srebrena malina”, pripadnici SIPA-e zaplijenili su sljedeće:

“Tokom pretresa policijski službenici SIPA-e su otkrili i privremeno oduzeli dva računara i poslovnu dokumentaciju te forenzički pohranili podatke s još jednog računara”, kaže Luka Miladinović, portparol SIPA-e.

Fahrudin Solak oglasio se saopštenjem tražeći, između ostalog, da ga Vlada Federacije suspenduje s pozicije direktora dok se, kako navodi, ne dokaže njegova nevinost u postupku nabavke spornih respiratora. Iako sutra ističe rok koji je Vlada dala Federalnoj upravi civilne zaštite da dostavi dokumente koji se tiču svih javnih nabavki u vrijeme pandemije – iz Vlade bez odgovora da li je sve spremno za sjednicu na kojoj će se razmatrati ova pitanja. Prostor za eventualne malverzacije očigledno je otvoren na proširenom zasjedanju Vlade Federacije od 16. marta, kada su pojedini direktori medicinskih ustanova, ali i članovi Vlade, zatražili privremene suspenzije određenih članova Zakona o javnim nabavkama. Među njima je i bio premijer Novalić.

“Slušajte, ne možemo mi staviti Zakon van snage. Zakon je na državnom nivou, mi samo želimo da se tretira član 10. koji se odnosi na iznimne prilike kao što je ova. Evo mi smo proglasili stanje prirodne nesreće i ako ste primijetili da smo rekli da se to odnosi samo na sanitarna, medicinska sredstva, medicinsku opremu, već samim tim sužen je prostor eventualne korupcije. Ja se slažem da se otvaraju neke mogućnosti”, kazao je 16. marta premijer FBiH.

Vlada je dan nakon sjednice prema Parlamentarnoj skupštini BiH uputila i takvu Inicijativu – gdje se traže pojednostavljane procedure nabavke medicinske opreme zbog hitnosti situacije. No, Zakon o javim nabavkama BiH ostao je na snazi. Direktor Agencije za javne nabavke Đenan Salčin tvrdi kako je prisutnima taj dan pokušavao pojasniti da Agencija nikome ne može davati saglasnost da zaobiđe Zakon.

“Vidjeli ste i u onom dijelu objavljenih stenograma gdje ja govorim da je izuzeće Zakona o javnim nabavkama samo onda kada možete reagovati u roku od par sati da bi spasili ljudske živote, to je ključna informacija. Pregovarački postupak bez objave obavještenja, čisto da znaju građani, primjenjuje se isto tako kada imate prostora da reagujete u roku od par dana, dva ili tri dana”, pojašnjava Salčin.

Advokat Fahrudina Solaka, Kadrija Kolić, pak kaže kako direktor Agencije za javne nabavke obmanjuje javnost, jer je tokom sjednice Vlade iznosio drugačije stavove u odnosu na ove danas.

“Kada su mu ostali učesnici sastanka postavili pitanja u vezi sa mogućim nepravilnostima, kazao im je: ‘Danas je tržišna situacija takva da vi možda ne možete dobiti taj, ne znam, koštao 10 hiljada, a vi ga možete sada dobiti za 100 hiljada maraka i to nije vaša greška, ne možete uticati na to. To je tržišna utakmica, možda možemo dobiti negdje iz neke zemlje. Pa, nabavi ga i po 100 hiljada maraka, nije problem, neće vam niko uzeti za zloupotrebu nešto'”, tvrdi Kolić.

Jedan od učesnika sjednice, direktor UKC-a Tuzla Vahid Jusufović još 16.03. je prisutnima poručio kako nije spreman potpisivati nabavku opreme koja nije prošla sistem javnih nabavki. Jer – ne želi zbog toga u narednom periodu odgovarati pred nadležnim tužilaštvima. I danas ostaje pri tom stavu.

“Zato što taj član 10. nije nikako definisan kako treba sa pravne strane. Taj član 10. je izuzeće u određenim postupcima ali nije taksativno nabrojano šta se sve može uzeti po tom članu 10. U tom i jeste bila zamka. Zamka da vi postupite po ovom članu i da zadovoljite situaciju kao direktor ustanove ili nekog preduzeća, kupite po tom članu 10. da bi spasili situaciju u određenom trenutku, ako kada prođe dva, tri mjeseca nakon toga vas optuže da niste napravili stvari kako treba”, navodi direktor UKC-a Tuzla.

Niko sutra neće pitati za Zakon ako životi građana budu ugroženi – kazao je na sjednici ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara, stoji u stenogramu koji je objavilo Oslobođenje. I on kaže, ostaje pri svom stavu, ali:

“Životi građana jesu i moraju biti na prvom mjestu. Zakon o javnim nabavkama upravo propisuje uslove za izuzeće od javnih nabavki kao što je da se čak i u roku od jednog sata može izabrati najpovoljniji ponuđač. Ali, ne na način da se od poljoprivrednog dobra, drvoprerađivača i slastičara naručuje medicinska oprema”.

Dok istražne institucije tek deseta dana od prijema respiratora prikupljaju dokumentaciju, tako iz kompanije “FlyBosnia” ne žele otkrivati detalje tog leta iz Kine, kada je dostavljeno 80 respiratora. Ne otkrivaju ni da li će za transport preostalih 20 biti potreban isti novčani iznos. Bez komentara i u Agenciji za lijekove na pitanja po kom osnovu su kompaniji koja prodaje maline, dali dozvolu za uvoz respiratora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad