U čijem je vlasništvu mobilna bolnica sa 750 kreveta

Vijesti 06. maj 202018:31 > 19:01
N1

Zalužani pored Banjaluke. Montira se pokretna bolnica na ukupno 6.000 m2, sa maksimalnih 750 kreveta. Objekat kupljen u vanrednom stanju, za vanredne okolnosti.

N1: Da li znate u čijem je vlasništvu pokretna bolnica u ovom trenutku, da li Vlade RS ili “Global Balkana”?

Alen Šeranić, ministar zdravlja RS: Nemam tu informaciju u ovom trenutku. Biće svakako da će biti u vlasništvu Vlade RS, a Vlada RS će vjerovatno prenijeti na Civilnu zaštitu.

Pokretna bolnica je i trenutno u vlasništvu Republike Srpske, navode iz Vlade za N1. Kupljena je, dodaju, od kompanije „Global Balkan“ iz Bijeljine, čiji je vlasnik Slaven Ristić. Bolnica se nalazila u Njemačkoj i bila spremna za isporuku u Vijetnam.

“Mobilna bolnica je vlasništvo RS. (Da li Štab ili resorno Ministarstvo treba da imenuju komisiju koja treba da utvrdi da li je to taj objekat koji je Vlada kupila?) Nije tačno, apsolutno nije tačno. Nema nikakve komisije”, kaže Radovan Višković, premiijer RS.

Neki komisiju ipak najavljuju.

“Očekujemo onoga trenutka kada nas obavijesti dobavljač da je završio montažu, opremu, formiraće se tada višečlana komisija koja će u skladu sa strukom izvršiti pregled i primopredaju cjelokupnog projekta i opreme, jer je projekat zamišljen ‘ključ u ruke’. Naravno da će se izvršiti pregled opreme da se ustanovi da je oprema u skladu sa specifikacijama koje su dostavljene. Kada se izvrši primopredaja, ta bolnica postaje vlasništvo Vlade RS”, tvrdi Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravlje RS.

Vlasnik dobavljača, firme “Global Balkan” Slaven Ristić za N1 ekskluzivno objašnjava da je bolnicu kupio od njemačke firme Kleeh Systems, čiji je vlasnik i direktor Jochen Klee, a kao povezano lice pominje se i Karl-Heinz Munzner, njemački general u penziji koji je trenutno i savjetnik u Tehničkom remontu Bratunac.
Ristić priznaje da se čekaju dozvole za uvoz prateće medicinske opreme, što definisanu ugovornu cijenu neće promijeniti.

“Na osnovu ponude koju smo dali za kontejnere i mobilnu bolnicu (što je bilo dostupno u tom momentu) Institut se odlučio za Mobilnu bolnicu po cijeni od 3,6 miliona KM plus PDV. Novac je uplaćan ‘Balkan Globalu’, a ‘Balkan Global’ je prosljedio uplatu Kleeh Systemsu iz Njemačke”, kaže Ristić.

Transparentnost se poštovala, a sve je rađeno ne zbog profita, već zbog društvene odgovornosti, tvrdi Ristić. Dostavlja nam i detaljan plan tehničkih specifikacija. Istovremeno, iz UIO BiH nam potvrđuju šta je dosad uvezeno:

“Šatori, kreveti, madraci, ormari, stolovi, rasvjetna tijela, optički kablovi, električni agregati”.

Od Agencije za lijekove BiH danas nema odgovora šta je sa dozvolama za uvoz prateće medicinske opreme.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad