Istine i laži o pandemiji: Lavine teorija zavjere u potrazi za istinom

Vijesti 06. maj 202020:47 > 21:21
N1

U kakvom svijetu ćemo živjeti u budućnosti? Vrijeme pandemije, lavina teorija zavjere. Kome vjerovati? Hoćemo li ikada saznati kompletnu istinu?

O ovim temama u emisiji Pandemija:istina i laž večeras su govorili šef Molekularno-dijagnostičke laboratorije Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Teufik Goletić, dekan Medicinskog fakulteta u Puli Krešimir Pavelić, direktorica Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Danica Grujičić i geopolitički analitičar Denis Avdagić.

Kako je u emsiji koju uređuje i vodi Amir Krivošija, večeras kazao dr. Goletić, on vjeruje da je korona virus nastao u procesu prirodne selekcije.

‘Vjerujem da je ovo proces prirodne selekcije i da smo se na taj način nažalost se suočili s ovim izazovom”, rekao je on.

Potom je dodao da mu smeta što se u medijima potencira priča o slabom poznavanju korona virusa.

”Veterinarska medicina se u posljednjih 40-50 godina nosi s problemima koje uzorokuju korona virusu”, dodao je on, a potom prenio dio svojih iskustava stečenih prilikom posjete kineskim laboratorijama prošle godine.

”Moji utisci su zaista u potpunom smislu impresivni. Mislim da imam puno pravo da kažem tako nešto jer sam boravio u evropskim i američkim institucijama slične vrste. Sve ono što je primjenjeno i što se prakticira u vrhunskim evropskim i američkm, se primjenjuje i u kineskim laboratorijama”, naglasio je on.

Dekan Medicinskog fakulteta u Puli Krešimir Pavelić dodao je da ne može tvrditi da li je virus prirodnog porijekla ili je konstriuiran u laboratoriju.

Svjetska zdravstvena organizacija ga progašava prenesenim sa životinje, međutim istinu možda nikad nećemo saznati. Ja osobno mislim da je on konstruiran reverznom genetikom u laboratoriju jer je takav virus zapravo napravljen i objavljen 2015. godine u Americi i što se tiče tehnološkog dijela, to uopće nije problem napraviti. Mi ćemo teško saznati istinu”, rekao je on večeras za N1.

Direktorica Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Danica Grujičić istakla je da je situacija u ovoj zemlji bila dosta teška, a prema njenom mišljenju, postoji jedan detalj koji posebno zbunjuje.

Ono što mene zbunjuje jeste tako lak prenos, nikad nisam imala situaciju da prođete na ulici pored nekog ko će se blago zakašljati i da se zarazite. Ko će saznati isitinu, to ne znamo. Ako neko ima neke dokaze, molim da to saopšte jer imamo pravo na istinu. Dokazano je da je efikasna izolacija, nošenje maski. Očito je da određene nacionalne grupe drugačije reaguju na virus”, dodala je ona.

Geopolitički analitičar Denis Avdagić istakao je značaj i opravdanost kritika svjetskih lidera na račun Kine i njene uloge u razvoju pandemije.

‘Još u drugom mjesecu kad je barem Kinezima bilo jasno šta se dogđa, njihovi doplomati su govorili da granice ostanu otvorene, na taj način su sigurno naštetili svima nama jer se virus lakše širio ako su putovanja bila omogućena. Posve je jasno da lideri zemalja očito ukazuju da nešto nije bilo dobro i ispravno”, poručio je on.

Kompletnu emisiju pogledajte u nastavku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad