Skupština KS usvojila korona zakon, privrednici neće plaćati parafiskalne namete

TVSA

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo usvojili su danas Prijedlog Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u Kantonu Sarajevo, popularan kao "korona zakon". Zakon je usvojen sa 18 glasova za i 16 protiv. Zastupnici opozicije imali su brojne zamjerke na ovakav zakon.

Premijer KS Mario Nenadić rekao je da je ovaj zakon rađen u konsultaciji s predstavnicima općina i grada, ekonomsko-socijalnim vijećem, poslodavcima, skupštinskom komisijom za privredu i drugima. Kada je riječ o izdvojenim sredstvima, riječ je o kombinaciji budžetskih sredstava, kredita i ostalih izvora.

“Bila su brojna ograničenja tokom kreiranja zakona. Značajan dio vremena odvukla je i paralelna borba za život i zdravlje stanovnika Sarajevo. U skladus odredbama predviđjua se značajna smanjenja u prihodima budžeta i uštede u rashodovnom dijelu. Predviđene su uštede na svakom mjestu gdje su se mogle ostvariti bez rizika pokretanja tužbi. Predstavnici realnog sektora tražili su smanjenje plata u javnom sektoru, a uposleni u javnom sektoru su se bunili i prijetili tužbama”, rekao je Nenadić.

Podsjetio je da su prava uposlenih u javnom sektoru u KS regulisana kolektivnim ugovorima, a da sindikati nisu iskazali volju za smanjenjem plata.

Prema riječima ministra finansija Jasmina Halebića, korona zakonom predviđeno je ukidanje plaćanja sudske takse kako za osnivanje preduzeća tako i za upise u registar pripajanje više privrednih društava u jedno, upis ovlaštenog lica u registar, za zahtjev i rješenje o brisanju iz sudskog registra kao i takse za priejdlog da se otvori postupak stečaja iii likvidacije i za prijavu povjerilaca u postupku stečaja iii likvidacije.

Svim preduzećima u realom sektoru ukida se plaćanje komunalne takse za istaknutu firmu, turističke članarine, naknade za općekorisne funkcije šuma i naknade za rad predsjednika i članova organa upravljanjai drugih organa institucija Kantona, kantonalnih javnih preduzeća i javnih ustanova čiji je osnivač Kanton.

Privrednici u realnom sektoru oslobođeni su plaćanja svih parafiskalnih nameta za period od proglašenja stanja nesreće, te 60 dana nakon što prestane stanje nesreće, osim Naknade za rad predsjednika i članova organa upravljanja i drugih organa institucija Kantona, kantonalnih javnih preduzeća i javnih ustanova čiji je osnivač Kanton koja se neće plaćati samo u maju i junu.

Kada je riječ o uštedama koje su napravljene u budžetu, ministar Halebić rekao je da se ukidaju stavke koje se odnose na reprezentaciju, stručna obrazovanja, putne troškove, ugovore o djelu, ugovore o privremeno i povremenim poslovima, ugovor za rad u komisijama, osim naknada zarad vanjskim članovima.

Umanjuju se sredstva za režijske troškove, prevoz,transfere pojedincima, transfere neprofitnim organizacijama, ostale transfere,druge tekuće rashode, kapitalne transfere i druge rashode.

Po oba člana Vlada KS može donijeti posebnu odluku”, rekao je Halebić.

Ministar privrede KS Draško Jeličić obrazložio je da će Vlada KS osigurati sufinansiranje isplate minimalne plate i naknada za april i maj za djelatnosti kojima je naredbama štabova civilne zaštite rad onemogućen.

“Vlada će na prijedlog Ministarstva privrede najkasnije 10 dana od stupanja na snagu ovog zakona donijeti uredbu o provođenju”, rekao je Jeličić.

Zastupnici su kritikovali članove Vlade kazavši kako se ovaj zakon donosi s velikim zakašnjenjem te da ovaj zakon ne tretira šte će se dogodi nakon aprila, odnosno ako pandemija i stanje nesreće bude i dalje trajalo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad