Iz SNSD-a za N1: Šta će biti sa Stašom Košarcem

Vijesti 07. maj 202015:14 > 15:19
N1

Iako je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik, najavio kraj političke karijere ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, izjavivši za agenciju Srna da je "Košarac završio što se tiče politike naše partije", portparol SNSD-a Radovan Kovačević za N1 kaže da nije siguran da će Staša Košarac biti isključen iz stranke. Nije izvjesna ni smjena Košarca na mjestu ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

“Gospodin Dodik je već jasno rekao šta misli o tome što se dogodilo u Sarajevu, u čemu je učestvovao gospodin Košarac. Dakle, bez ikakve ograde SNSD i gospodin Dodik osuđuju njegov postupak i smatraju da isti obavezno za sobom povlači određene posljedice. Gospodin Košarac će unutar SNSD-a sigurno biti sankcionisan, ali vidjećemo na koji konkretan način. “

Da li će Staša Košarac biti isključen iz stranke?

“Pa, nisam siguran da li će biti isključen iz stranke, postoji mnogo načina na koje mi možemo da sankcionišemo gospodina Košarca. Mi ne možemo da zaboravimo, gospodin Košarac je dugogodišnji član SNSD-a, neko ko je imao zapažene rezultate, neko ko je i u proteklom periodu na mjestu ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa radio dobar posao, ali je napravio jednu ozbiljnu grešku koja je uvrijedila mnoge, pa i u SNSD-u. Posljedice će sigurno da snosi, sad kakve će to posljedice biti ne mogu da kažem, ali mogu da kažem da će biti ozbiljne.”

Da li se već razgovaralo o tome šta bi mogle biti neke od mogućih sankcija?

“SNSD će da održi sjednicu svojih organa i o tome će se razgovarati. Postoji nekoliko načina unutar same stranke na koje gospodin Košarac može da bude kažnjen i da snosi ozbiljne posljedice za svoje postupke. Mi ne odobravamo takvu vrstu ponašanja i smatramo da takva vrsta ponašanja mora da bude sankcionisana i to će da se dogodi.”

Hoće li SNSD glasati za njegovu smjenu na mjestu ministra?

“Trenutno imamo prijedlog opozicionih stranaka za njegovu smjenu, a opozicione stranke da bi birale ili smjenjivale ministre moraju da pobjede na izborima – to je naš stav kada nas pitate za to. Druga stvar je da li mi možemo da imamo povjerenje u one ljude koji su dio većine, koji kao većina smjenjuju i biraju ministre. Mi imamo jako loše iskustvo sa ljudima iz SDA,imamo situaciju da već nije izabran jedan ministar koji pripada RS, da je to ostalo upražnjeno mjesto i imamo situaciju kada su oni na potpuno sramotan način zajedno sa PDP-om i SDS-om izvršili jedan parlamentarni puč i izabrali jednu potpuno nelegalnu i nelegitimnu ekipu u CIK. To su sve stvari o kojima moramo i trebamo da razmišljamo jer ne smijemo ni na koji način da ugrozimo poziciju Republike Srpske i da RS svedemo na samo jednog ministra u Savjetu ministara BiH. “

Kada ćemo znati nešto više o posljedicama koje će Košarac snositi?

“Znaćete na vrijeme, već sutra u 10h, SNSD će održati sjednicu Izvršnog komiteta, SNSD redovno radi svoje poslove i to je sve što je bitno po tom pitanju. Gospodin Košarac je učestvovao u nečemu što je za SNSD apsolutno neprihvatljivo. Ljudi iz SNSD-a se pridržavaju svih mjera. Ja sam u cijeloj ovoj situaciji samo dva puta vidio svoje roditelje kada sam im nosio namirnice. Iako imam dozvolu nikada nisam za vrijeme policijskig časa bio izvan svog doma. Pridržavao sam se svih mjera, nikada se nigdje nisam kretao bez rukavica i maske, nisam bio ni na kavim druženjima, Vaskrs i sve druge praznike sam proveo sam sa svojom porodicom u svom stanu. Svi mi smo se itekako ozbiljno pridržavali svih mjera na koje smo pozivali građane da se istih pridržavaju. Bilo ko ko se nije ponašao na taj način, snosiće posljediće i tu nema nikakve dileme. Iz svega što sam Vam rekao valjda je apsolutno jasno da mi itekako ozbiljno razumijemo situaciju koja se dogodila u Sarajevu i u kojoj je učestvovao gospodin Košarac. Ponavljam ko zna koji put da je to potpuno uvredljivo, potpuno nedopustivo i nešto što mora da bude i biće sankcionisano. Gospodin Košarac će unutar SNSD-a sigurno snositi ozbiljne posljedice.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad