Softić: MMF-ovih 648 miliona KM još uvijek na računu u Centralnoj banci

Vijesti 07. maj 202016:49 > 16:50
Fena

Centralna banka Bosne i Hercegovine kao fiskalni agent Bosne i Hercegovine još uvijek čeka na instrukciju Ministarstva finansija i trezora BiH koja će se temeljiti na odluci Vijeća ministara BiH o utvrđivanju raspodjele sredstava od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), potvrdio je guverner Centralne banke BiH Senad Softić.

Kako je pojasnio, doznačena sredstva od MMF-a trenutno se nalaze u Centralnoj banci BiH, na KM depozitnom računu Ministarstva finansija i trezora BiH za MMF transakcije. Istovremeno, Centralna banka BiH je doznačena sredstva u eurima prihvatila kao deviznu rezervu.

“Sredstva u iznosu 648,1 milion KM još uvijek nisu raspoređena prema nižim nivoima vlasti, te će stajati na tom računu sve dok se ne donese posebna odluka Vijeća Ministara BiH o njihovoj raspodjeli”, podvukao je Softić.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine 23. aprila donijelo je Odluku o davanju ovlaštenja ministru finansija i trezora BiH za izdavanje promisorne note za povlačenje sredstava Instrumenta za brzo finansiranje (RFI) od MMF-a.

Član 2. stav (2) te Odluke, glasi “Sredstva iz člana 1. ove Odluke koja budu povučena temeljem promisorne note, bit će raspoređena posebnom odlukom Vijeća ministara BiH shodno potpisanom Pismu namjere”.

“Posebna odluka Vijeća ministara BiH, formalno-pravno predstavlja preduvjet za dalje postupanje Centralne banke Bosne i Hercegovine u skladu s potpisanim Memorandumom o razumijevanju od 20. aprila. U protivnom, postupanjem Centralne banke bez te odluke, CBBiH bi došla u situaciju da krši donesenu Odluku Vijeća ministara od 23. aprila kao i druge propise koji definiraju ulogu i obaveze Centralne banke kao fiskalnog agenta BiH”, jasno je kazao guverner.

Podsjetio je da je u tom smislu, Centralna banka BiH uputila dopis Vijeću ministara BiH 4. maja za dostavljanje ove odluke kako bi se ispunili uvjeti o raspodjeli sredstava, kao i da bi sredstva što prije došla do krajnjih korisnika kojima su prijeko potrebna.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad