Hercegovce jedna stvar brine više od korona virusa

Vijesti 07. maj 202017:03 > 08. maj 2020 06:59
N1

U Hercegovini danas nije bilo zabilježenih novih pozitivnih slučajeva korona virusa, a nažalost jedna osoba iz Čapljine je preminula. Ono što u ovim trenucima više brine stanovnike ovog dijela Bosne i Hercegovine je egzistencija. Turizam, kao jedna od najvažnijih privrednih grana, na koljenima je.

Plaže u Neumu prazne. Umjesto 800 njemačkih gostiju koji su bili najavljeni u maju, hotel Sunce zaključan. Do kada, teško je reći.

“Ti se prihodi mjere na desetine miliona eura i mi ne možemo reći da nam je pao promet, nama je promet nula, definitivo je sve stalo. A obaveze prema državi i radnicima kojima moramo davati i plaće su ostale. Pitanje je do kada će se sve to moći servisirati. Vjerovatno još koji mjesec i ako se sve ovo ne pokrene bojim se da ćemo imati više žrtava od tog nedjelovanja nego od korone”, tvrdi Davor Krešić, direktor prodaje u hotelu „Sunce“.

U Međugorju slične slike. Prošle godine u ovo vrijeme ulicama se nije moglo proći od hodočasnika, koji bi kasnije organizirano posjetili i Mostar. U Hercegovini se najavljivala rekordna godina.

“Čuli ste šta se u Hrvatskoj događa po pitanju turizma. Oni pregovaraju u vezi sa konvojima koji bi dolazili nekim rutama i sa korona putovnicom. (Da li je to rješenje?) Svaka država će na svojoj granici primjenjivati svoje mjere i to bi za nas značilo tešku prepreku”, smatra Željko Vasilj, Turistička zajednica Međugorje.

Treba preživjeti ovu godinu, jer 2021. turisti se vraćaju, uvjeren je vlasnik najvećeg tour operatora u Bosni i Hercegovini, ali i predsjednik Komisije VTK za turizam, Mili Bijavica.

“Svjetli primjer solidarnosti društvenog sektora je Turistička zajednica KS koja je prva pomogla realnom sektoru na početku pandemije i rekla da daje milion maraka. To je jedan veliki potez i tako bi trebali svi da se solidarišemo. Ovdje ćemo svi morati da radimo da bismo preživjeli, jer svi radnici koji budu otpušteni doći će na leđa državnog i društvenog sektora”, ističe Bijavica.

Jesmo li spremni ako se granice otvore, mnogo je pitanja na koje ni struka nema odgovor.

“Hoteli i moteli su problem, jer ljudi grupno dolaze autobusom i nemate vi ništa od razdvajanja, ako su dva dana zajedno putovali. Ta mjera će morati pričekati da se situacija još stabiliše”, zaključuje Nermin Avdić, Zavod za javno zdravstvo HNK.

“Niko neće ići na odmor da mora paziti u kojem je u boksu, ko je do njega, šta smiju djeca dotaknuti, a šta ne. Pravog posla nema dok sve ovo ne prođe i dok se ne vratimo normalnom životu“, dodaje Krešić.

Ono što je u svemu dobro je činjenica da sveukupno u BiH do sada nije bilo velikog broja zaraženih, da je zdravstevni sistem dobro odgovorio i da su građani disciplinirani, što jeste dobra preporuka.

Preko 30.000 radnih mjesta u turizmu direktno je dovedno u pitanje, no bh. vlasti, čini se, to previše ne brine, iako su sredstva od turizma značajno punila budžete na svim nivoima vlasti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad