KJKP Park: Neobična intervencija na Bjelašnici

Vijesti 08. maj 202007:58 > 08:05
KJKP PARK

Komunalni redari jedinica su preduzeća Park čiji zadatak je na terenu zaštititi javne zelene površine i provesti odredbe Zakona o komunalnoj čistoći. Svoje zadatke, kao i druge jedinice ovog preduzeća, od proglašenja pandemije svakodnevno izvršavaju na terenu, s ciljem zaštite komunalne čistoće na području KS, navode iz ovog kantonalnog preduzeća.

Samo za prvih 30 dana pandemije intervenisali su više od 4.000 puta na terenu, a iduće sedmice bit će tačno dva mjeseca kako, od proglašenja stanja nesreće, provjeravaju stanje i čistoću zelenih površina, vode računa da iste nesavjesni pojedinci ne koriste kao parking prostore, mjesta za deponovanje ogrjeva, građevinskog materijala, kabastog otpada, smeća iz domaćinstava.

“Tokom svojih poslova na terenu vrlo često se nađu i u neobičnoj ulozi, pa su ‘pregovarači+ sa pojedincima koje je teško ubijediti da zelene površine nisu mjesta na kojima mogu postaviti stari namještaj iz stanova, određene objekte na krošnje stabala, da ne može sam sjeći stabla jer mu iz nekog razloga smetaju”, navde iz KJKP Park.

KJKP PARK
KJKP PARK
KJKP PARK
KJKP PARK

Ponekad, poručuju, moraju biti i zaštita kolegama koji uklanjaju namještaj i posuđe koje je neko izbacio kroz prozor stana. Kako navode, jučer su, samo zbog lokacije, imali malo neobičnu intervenciju.

“Naime po nalogu Uprave za inspekcijske poslove KS bili su na olimpijskoj planini Bjelašnica, jer je stigla prijava da se zelene površine koriste kao mjesta za deponovanje građevinskog materijala. Svoj zadatak su obavili u skladu sa ovlaštenjima i ništa ne bi bilo neobično osim da se radi o intervenciji koju je prijavio neko od ljubitelja planine i prirode. Stoga ih posebno i raduje činjenica da ekološka svijest građana sve više dolazi do izražaja i da se pojave uništavanja, prljanja i uzurpiranja javnog dobra počinju od strane građana prijavljivati inspekciji, a na taj način i štiti”, navode iz oveg preduzeća.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad