U Banjaluci počinje minimalni gradski prevoz, otvaraju se i frizerski, kafići…

Vijesti 08. maj 202016:08 > 16:14
N1

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić rekao je danas da je epidemiološka situacija u tom gradu osjetljiva i promjenjiva, te da je potrebno preduzeti čitav niz mjera kako bi se spriječilo širenje epidemije korona virusa.

Cilj je, kaže, zaštita života i smanjenje broja oboljelih, ali i sanacija ekonomskih posljedica, zbog negativnih kretanja u posljednja dva mjeseca.

Nakon sjednice Štaba za vanredne situacije grada Banja Luka, najavio je da će biti pojačan nadzor kada su u pitanju osobe starije od 65 godina.

“To se najviše odnosi na domove za starije osobe, te javne kuhinje i slične ustanove”, rekao je Radojičić na konferenciji za novinare i pozvao te osobe da se što manje kreću, jer je, kaže, vidljivo da je sve više oboljelih penzionera sa smrtnim ishodom.

U ponedjeljak, 11. maja počinje s radom minimalni gradski prevoz, prvenstveno za radnike, kao i javni i privatni vrtići, koji se moraju striktno pridržavati uputstava Instituta za javno zdravstvo, a u grupama može biti maksimalno po desetoro djece.

Od 11. maja prestaje zabrana odlaska na izletišta ili parkove u Banjoj Luci, ali je i dalje zabranjeno okupljanje.

U Banjoj Luci od ponedjeljka počinju sa radom ugostitelji, frizeri i kozmetički saloni, a Radojičić je napomenuo da će kontrolni organi provjeravati uslove rada, te kažnjavati ukoliko bude velikog kršenja mjera zaštite od širenja korona virusa.

Pozvao je građane da se i dalje disciplinovano ponašaju, jer će sada biti važna pojedinačna odgovornost.

Direktorica Doma zdravlja Banja Luka Nevena Todorović je rekla da se prethodnih dana ne bilježi veći broj oboljelih od respiratornih inspekcija.

U Banjoj Luci je oko 506 osoba pozitivno na korona virus od kojih je 228 ozdravilo, a preminulo je njih 17.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad