Novo ublažavanje mjera u Federaciji BiH od sredine maja

Vijesti 09. maj 202012:00 > 12:10
N1

Sanjin Musa, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH, rekao je danas da je u protekla 24 sata u Federaciji BiH zabilježeno šest novih slučajeva osoba zaraženih korona virusom. Najavio je i novo ublažavanje mjera zabrane u ovom bh. entitetu.

”U protekla 24 sata od 514 testiranih, pozitivnih na bolest covid 19 bilo je šest pozitivnih slučajeva”, rekao je Musa naglasivši da je broj oporavljenih pacijenata porastao na 588.

Najavio je ublažavanje mjera zabrane sredinom mjeseca maja.

Krenut ćemo u drugu fazu ublažavanja mjera nakon sredine mjeseca. Istakao bih važnost opreza među stanovništvom”, poručio je on.

Podsjećamo, jučer je Davor Pehar, član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, najavio je veliko popuštanje mjera zabrane u narednoj sedmici ukoliko epidemiološka situacija ostane na trenutnom nivou.

”Sljedeći tjedan bi se trebale donijeti zapovijedi kojim bi se uvodile sljedeće mjere koje bi pomogle popuštanju načina života na prostoru Federacije. To je set mjera koji uključuje i vrtiće, razmatraće se i prijevoz – javi prijevoz, usluge stomatologa, korištenje otvorenih prostora ugostiteljskih objekata i čitav niz mjera. Kroz naš plan, mi kontroliramo i pratimo epidemiološku situaciju na terenu. Ako ostane na ovoj razini, sljedeći tjedan se razmatraju i ove mogućnosti”, rekao je on.

Potom je pojasnio da će rad prvo biti dopušten objektima koji posjeduju bašte.

‘Prvotna ideja je da se dopusti korištenje ugostiteljskih usluga u objektu koji imaju ponudu na otvorenom, da se ne koriste zatvoreni prostori”, naglasio je Pehar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad