Vlada TK: Nadležni da ispitaju izbor Ahmetovića, jedini se prijavio na konkurs

Vijesti 09. maj 202017:18 > 17:22
N1

Vlada Tuzlanskog kantona danas je pozvala sve nadležne institucije da ispitaju imenovanje Sadika Ahmetovića na mjesto direktora Doma za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli.

Kantonalna vlada je u saopćenju precizirala da se na raspisani Javni konkurs za izbor i imenovanje direktora JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja prijavio samo jedan kandidat, Sadik Ahmetović.

Cijeneći ovu jedinu pristiglu prijavu, dodaje se, Upravni odbor (imenovan u martu 2017. godine) je konstatovao da Ahmetović ispunjava sve uslove propisane konkursom, kao i da “kandidat nikada nije procesuiran, optužen, niti osuđen za krivično djelo koje mu se u kuloarima i javnom diskursu stavlja na teret”.

“Uzimajući u obzir sve navedeno, Upravni odbor Doma je imenovao Ahmetovića na poziciju direktora Doma. U cijelom ovom procesu, imajući u vidu sve navedeno Vlada Tuzlanskog kantona nije imala formalno-pravnog razloga zbog kojeg ne bi dala svoju saglasnost za imenovanje”, navela je kantonalna vlada.

Pozvala je nadležne inspekcijske i druge eventualno nadležne organe da provjere ispravnost provedene procedure i utvrde osnovanost ovog imenovanja, a Vlada će, kako se ističe, postupiti u skladu sa njihovim nalazom.

Također, dvadesetak nevladinih organizacija iz cijele BiH pozvalo je danas Vladu TK da povuče odluku o imenovanju Ahmetovića za direktora spomenutog doma, smatrajući da ne posjeduje odgovarajuće reference zbog afere od prije desetak godina vezane za slučaj zlostavljanja maloljetne Romkinje.