U Ratnoj džamiji na Igmanu obilježena odabrana noć Lejletul-Bedr

Vijesti 09. maj 202021:32 > 21:33
ratnadzamijaigman.ba

Centralni događaj Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini povodom obilježavanja Lejletul-Bedra održan je u subotu uvečer u Ratnoj džamiji na Igmanu.

Bitka na Bedru dogodila se 17. ramazana 2. godine po hidžri, ili 17. marta 624. godine. Muslimana je u toj istorijskoj bici bilo 313, a njihovih neprijatelja, idolopoklonika je bilo 1.300. Iako brojčano slabiji, muslimani su, predvođeni Muhammedom a.s. vojno porazili neprijatelje. O toj pobjedi se u Kur'anu kaže:

“Koliko je malih grupa pobijedilo velike grupe s Allahovom dozvolom. A, Allah je sa strpljivima.”

Zato je bitka na Bedru inspiracija muslimanima i potvrda da brojčani odnos snaga nije presudan, već iskrena vjera i to je znak da je snaga u jedinstvu muslimana.

Jedan od značajnijih načina čuvanja sjećanja na Bedr u vjerskoj praksi muslimana BiH bilo je i učenje Bedrije, arapskog teksta u prozi, u obliku dove, u kojem se po arapskoj abecedi spominju imena svih učesnika bitke na Bedru. Učenje Bedrije vijekovima je u BiH bio znak sjećanja na šehide Bedra, ali i crpljenje duhovne snage iz ovog događaja za prevazilaženje problema sa kojima su se muslimani u vrijeme različitih državnih stega i kušnji susretali.

Programu obilježavanja Lejletul-Bedra prisustvovao je zamjenik reisu-l-uleme dr. Enes ef. Ljevaković, direktor Uprave za vjerske poslove Ismail ef. Smajlović, vojni muftija Hadis ef. Pašalić, te vojni i imami Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.

Također, povodom mubarek Lejletul-Bedra, Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu pripremila je online izložbu pod nazivom “Mukabela i rukopisni džuzevi Kur’ana”. Izložba ima za cilj predstaviti lijepu i višestruko korisnu tradiciju učenja mukabele kao izraza poštovanja prema riječi Božijoj koje se na ovim prostorima iskazivalo i iskazuje na razne načine.

Izložbu je pripremio Meho Manjgo, tehnički uredio Ali Drkić, a moguće ju je pogledati na linku na zvaničnoj internet stranici Islamske zajednice u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad