Poznati bh. fotograf snimio prirodni fenomen koji se rijetko viđa

Vijesti 09. maj 202022:53 > 23:12
Dženad Džino

Bosanskohercegovački fotograf Dženad Džino zabilježio je jučer na planini Prenj neobičan prirodni fenomen - Sunčev halo.

Kako je Džino ispričao za N1, on je ovu prekrasnu planinu posjetio danas zabilježivši nekoliko magičnih prizora.

”Prenjski velikani, vrhovi preko 2000 metara nadmorske visine. Otiš, Zelena glava, Botini.. Kako to izgleda popeti najveći vrh Prenja u maju? Sunčev halo, prirodni fenomen na Prenju, usponi, padovi i još mnogo toga”, napisao je fotograf iz Jablanice na svojoj Facebook stranici.

U kratkom razgovoru za N1 istakao je da je zajedno s prijateljima, uživao u zanimljivom izazovu. Kruna pohoda stigla je danas.

”Sa svojim prijateljima Malikom i Zehrudinom ispunjavao sam zacrtani cilj koji smo stavili pred sebe, a to je da u toku mjeseca ramazana popenjemo sve vrhove Prenja iznad 2000 metara iznad mora. Red je došao na Botine. Vrh od 2015 metara. Nakon što smo uspješno ispeli najveći vrh Zelenu glavu i Otiš, spustili smo se prema sedlu iz kojeg ide uspon na Botine. Sve vrijeme radio sam video kadrove za moj Youtube kanal i kolege sam puštao ispred sebe i hvatao kadrove. U jednom trenutku iznad njih ugledao sam ovaj nestvarni prizor za koji sam naknadno saznao da se zove Sunčev halo ili brockenova duga. Jedinstven doživljaj, i trenutak koji ću sigurno pamtiti do kraja života.. Na najljepšem kutku planete na našem Prenju, jedan ovakav prirodni fenomen je neponovljiv doživljaj za svakog čovjeka a za fotografa i ljubitelja prirode još posebniji”, ispričao nam je Džino.

U nastavku pogledajte kako je sve to izgledalo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad