HNS: Osuđujemo napad na kardinala Puljića i na sv. misu

Vijesti 10. maj 202016:16 > 16:27
HNS BiH

Povodom reakcija na najavu održavanja sv. Mise za bleiburškežrtve i žrtve Križnog puta, Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora oglasilo se saopćenjem u kojem "jednoglasno i oštro osuđuje neutemeljene napade na Katoličku Crkvu i kardinala Puljića".

“Pozivamo bošnjačke političke dužnosnike, a osobito bošnjačke članove Predsjedništva BiH Komšića i Džaferovića, da se suzdrže od komentiranja pitanja za koja su u potpunosti nekompetentni, kao i da se suzdrže od vrijeđanja svetih vjerskih obreda i hrvatskog naroda u BiH. Radikalni bošnjački i filokomunistički unitaristi koji se bave zadiranjem u svete obrede Katoličke Crkve isti su oni koji sustavno ignoriraju vladavinu prava i provedbu odluka Ustavnog suda BiH, koje nalažu usklađivanje Izbornog zakona s Ustavom BiH, rušeći same temelje države u kojoj se istodobno lažno samoproglašavaju najvećim i jedinim postojećim domoljubima. Ono što je počelo majorizacijom i formiranjem vlasti bez hrvatskog izbornog legitimiteta nastavilo se negiranjem konstitutivnosti kao natkrovljujućeg načela Ustava BiH. Sada se nastavlja grubim pokušajem ograničavanja slobode vjeroispovijesti i narušavanja autonomije Katoličke Crkve u njenom suverenom području, čime se jasno krše odredbe Europske konvencije o ljudskim pravima, konkretno Članak 9. “Sloboda misli, savjesti i vjeroispovijesti” i Članak 10. o “Slobodi izražavanja”.”, navode su saopćenju.

Dodaju da “ovakve reakcije dijela političkog, medijskog i „intelektualnog“ Sarajeva su zabrinjavajući recidivi totalitarizma i predstavljaju prijetnju slobodi i jednakopravnosti pojedinaca i čitavih naroda i to u vrijeme kada Europa obilježava Dan pobjede nad fašizmom kao jednim od dva totalitarna režima” te podsjećaju da je “Dan pobjede je dan kada je Europa odlučno odbacila okove fašističkog totalitarizma, kao što je i 44 godine kasnije odbacila i okove komunističkog koji su naposljetku rezultirali rušenjem Berlinskog zida 1989. godine, nakon čega su pali svi totalitarni komunistički režimi u Europi”.

“Tada je Europa uistinu postala slobodna. U tom smislu danas se obilježava i slavi veliki dan ponovne rehabilitacije vrijednosti slobode, jednakosti, solidarnosti, zajedništva i demokracije. Hrvatski narod odbacuje sve fašističke i komunističke ideologije i njihove suvremene pojavne oblike, s kojima se suočavamo i ovih dana, kada se nama Hrvatima katolicima, ali ne samo katolicima, pokušava braniti i pomoliti za stotine tisuća pobijenih nedužnih civila, i vojnika bez suđenja i bez obilježenog groba. Ne samo da nitko nije odgovarao za ove zločine komunističke vojske, već nam se pokušava zabraniti i sjećanje. Poručujemo svima da to danas više ne prolazi. Hrvatski anifašisti su prvi u Europi ustali protiv fašizma i to znatno prije komunista, koji su to odlučili tek kada je napadnuta njihova centrala, Sovjetski savez.Tada je Europa uistinu postala slobodna. U tom smislu danas se obilježava i slavi veliki dan ponovne rehabilitacije vrijednosti slobode, jednakosti, solidarnosti, zajedništva i demokracije. Hrvatski narod odbacuje sve fašističke i komunističke ideologije i njihove suvremene pojavne oblike, s kojima se suočavamo i ovih dana, kada se nama Hrvatima katolicima, ali ne samo katolicima, pokušava braniti i pomoliti za stotine tisuća pobijenih nedužnih civila, i vojnika bez suđenja i bez obilježenog groba. Ne samo da nitko nije odgovarao za ove zločine komunističke vojske, već nam se pokušava zabraniti i sjećanje. Poručujemo svima da to danas više ne prolazi. Hrvatski anifašisti su prvi u Europi ustali protiv fašizma i to znatno prije komunista, koji su to odlučili tek kada je napadnuta njihova centrala, Sovjetski savez”, kažu u saopćenju.

Navode kako je Hrvatski narodni sabor BiH supokrovitelj 75. obljetnice Bleiburške tragedije, a pokrovitelj je Hrvatski sabor Republike Hrvatske, zemlje koja predsjeda Vijećem Europske unije.

“Taj isti Hrvatski sabor je još 2006. godine usvojio Deklaraciju o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka 1945.-1990., sljedeći rezolucije Vijeća Europe i Europskog parlamenta. Naprotiv, Zastupnički dom PSBiH većinom glasova ‘probosanskih’ i velikobošnjačkih stranaka je odbio razmatrati prijedlog Rezolucije o osudi zločina totalitarnih komunističkih režima, kao i proglašenje 23. kolovoza Europskim danom sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima Stoga pozivamo sve recidiviste komunističkog totalitarizma i sve one u Bosni i Hercegovini koji se zaklinju u Europsku Uniju i koji bi je „ad hoc“ integrirali da za početak pokažu da prihvaćaju vrijednosti EU”, kaže se u saopćenju.

IZ HNS-a su podsjetili na Rezoluciju Europskog parlamenta od 19. rujna 2019. o važnosti europskog sjećanja za budućnost Europe, “uz jedan kratki citat iz Rezolucije koji jasno izjednačava zločinačke režime nacizam i komunizam”, te istakli da “bez prihvaćanja ovih vrijednosti, nema te „Ad hoc grupe“ , koja će BiH uvesti u EU”.

“Legitimni hrvatski politički predstavnici uz podršku hrvatskog naroda i svih demokratskih snaga u BiH ćemo, kao i do sada, biti predvodnici europskih integracija”, zaključuje se u saopćenju Glavnog vijeća HNS-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad