SDP: Skrnavljenje spomenika u Stocu nastavak ataka na antifašističku borbu

Vijesti 11. maj 202014:20 > 14:25
Demir Mahmutćehajić

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine reagovala je na slučaj skrnavljenja antifašističkih spomenika u Stocu, kazavši da je to nastavak ataka na antifašističku borbu.

“Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine osuđuje skrnavljenje spomenika NOR-a, te logorašima i žrtvama iz Koštane bolnice u Stocu, i to vidi kao nastavak ataka na antifašističku borbu, te napad na najvrijednije tekovine u cjelokupnoj povijesti svijeta, pa tako i Bosne i Hercegovine”, poručili su putem saopštenja.

Iz stranke ističu da neće nasjesti na pokušaje da incidentima, provokacijama i potpunim nepoštivanjem prave strane historije neoustaški apologeti „isposluju“ reakciju kojom prvenstveno žele izjednačiti ustaše i partizane”, te da takvi postupci neće ostati bez odgovora SDP-a.

VEZANE VIJESTI

 “Neumorno ćemo nastaviti tražiti usvajanje zakona o zabrani fašističkih okupljanja, simbola i revizije historije. Nećemo dopustiti iskorištavanje vjere u političke svrhe. Nećemo dopustiti skrivanje zločinaca iza naroda, jer u Hrvate spadaju i brojni pripadnici slavnih partizanskih jedinica, posebno dalmatinskih korpusa. Isto tako, nedopustivo je relativiziranje zločina nad Stočanima u posljednjem ratu, koji su i prepoznati u brojnim presudama Haškog suda. Naša inteligencija će ponovo prokazati svaki revizionistički pokušaj”, saopšteno je.

Posljednja dešavanja su očito kulminacija nacionalističke politike i ispoljavanje sile nekadašnjih sluga okupatora, koji su željeli zatrati kulturu, jezik i teritorijalni integritet – ocijenili su iz SDP-a.

“Crvena linija jeste pređena, ali će nacionalističke snage izgubiti i moralnu i političku borbu, te svojim provokacijama i jeftinim incidentima neće nas spustiti na svoj anticivilizacijski nivo barbarstva”, navode.

SDP BiH je i sjednicama svojih najviših organa u Stocu, raznoraznim akcijama i skupovima, te pomoći povratnicima u ovom gradu, više puta pokazao podršku stanovnicima ovog grada i to će nastaviti raditi u budućnosti – zaključeno je.

Udruženje logoraša Stolac oglasilo se u ponedjeljak priopćenjem za javnost u kojem su pozvali nadležne organe da pronađu i kazne počinitelje koji su oštetili spomenike borcima NOP-a iz Drugog svjetskoga rata te spomen ploču žrtvama logora Koštana bolnica.

“Dok je čitav civilizacijski svijet slavio Dan pobjede nad fašizmom, u Stocu su crnom bojom ofarbani, odnosno precrtani i oštećeni spomenici borcima NOP-a iz Drugog svjetskog rata, kao i spomen-ploča žrtvama logora Koštana bolnica”, naveli su iz Udruženja logoraša Stolac.

U priopćenju pozivaju nadležne državne organe da pronađu počinitelje tog vandalskog čina te da ih kazne. Napominju, uz ostalo, kako će oni (logoraši Stoca) ostati dostojanstveni te obnoviti spomen-ploče.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad