Oglasila se Ambasada SAD u BiH o najavi mise bleiburškim žrtvama u Sarajevu

Vijesti 11. maj 202014:47 > 14:51
Arhiv

Povodom najavljene komemorativne mise u sarajevskoj katedrali 16. maja za hrvatske žrtve Bleiburške tragedije, oglasili su se i iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

“Dok razmišljamo o Drugom svjetskom ratu, moramo prepoznati i prisjećati se historije kao cjeline. Pozivamo one koji organiziraju bleiburšku komemoraciju u Bosni I Hercegovini da se suzdrže od historijskog revizionizma i retrogardne retorike”, navode iz Ambasade SAD u Bosni i Hercegovini.

Nakon što smo obilježili Dan pobjede nad fašizmom, svi se moramo fokusirati na istinske vrijednosti demokracije, pomirenja i međureligijskog dijaloga, porčuju iz američke ambasad eu našoj zemlji.

Ranije su iz Asocijacije nezavisnih intelektualaca ‘Krug 99’ poričili da se u ovom konkretnom slučaju ne radi “ni o kakvom crkvenom poslanju i primjerenom činodejstvu katoličke crkve već ciljanoj i osmišljenoj političkoj provokaciji najvišeg ranga prema Sarajevu i Bosni i Hercegovini”.

Kako su naveli iz Kurga 99, nepojmljiv gest za civiliziranu i antifašističku Evropu treba da postane standard za Sarajevo i BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad