Ako ne može Fata, može Radenka kandilje upaliti

Vijesti 11. maj 202016:30 > 16:35
N1

Nena Fata Jaganjac u Bileću se vratila 2001. godine. Sama. Bez supruga i sina ostala je početkom rata. Kćerka se udala i ostala da živi u Bosni. Bilo je malo straha, no ni jednog trenutka Fata nije sumnjala, željela je na svoje.

“Ja sam mislila, još će se neko vratiti, kad čuju da sam se ja barem vratila. Niđe niko. I kad sam došla, nisam izašla za deset dana. I onda odlučim, odoh pa nek glava padne, ako tako treba biti. I odem do mesnice, a tamo mesar koji je sa mnom radio u Bilećanki. Izljubi me ko da sam mu rođena sestra. I tako to prođe. Kad sam došla, iz ruke sam pila vodu, a sad imam čaša za bacat”, ispričala nam je Fata Jaganjac.

Nadala se Fata da će se porodice vratiti kada se obnovi Careva džamija u Bileći. No to se nije desilo. Kod nje je i danas ključ od džamije, ona je obilazi, održava, a otkako je počeo Ramazan i upali kandilje

“Sjećam se kada se počela obnavljati. Ja skuham kafu i ponesem slatko da počastim sa unukama, one su tada male bile. Bila sam presretna. Hajde, velim, džamija se obnavlja, pa valjda će se još neko vratiti. Niko”, kazala je. 

Iako je u svojoj kući sama, kaže kako se ne osjeća usamljeno. Tu su komšije da pomognu, i tako je od početka. Kada je zbog korone ranije počinjao policijski sat, a njoj kao starijoj osobi zabranjeno kretanje, njena komšinica Radenka Lero prihvatila je da umjesto nje pali kandilje, jer šta je ramazan bez kandilja, dodaje

“Ja zovnnem efendiju, pitam ga smijem li ja izlaziti, ako me kazne šta ću. A on kaže, pitaj Radenku bi li ona šćela, a ona kaže, hoću Boga mi, pitaj me slobodno, kad god ti ne možeš, reci. Nekada insan nije dobro, ja ću otići da upalim ili ugasim. I ta Radenka i njena djeca, uvijek mi idu u kupovinu, pomažu mi. Šta god mi treba. To je prije radila njena svekrva, sada oni”, priča nam Fata. 

Za Bajram je uvijek puno kod nane Fate. Iako porodica ne stigne svake godine, komšije su kaže tu da sa njom podijele radost bajramskih dana. Tako će biti i ove godine

“Ja imam rodicu u Mostaru. Pitam je, jesi li pravila baklavu Hasno, a ona kaže, kome ću je praviti. A ja ne mogu vjerovati. Ja napravim baklavu, sva mi ode. Hvala Bogu, dođu mi komšinice, djeca”, kazala je. 

Općina Bileća prije rata je imala preko 13.000 stanovnika. Od 2.000 Bošnjaka danas u samom gradu živi samo nena Fata. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad