Koliko koštaju i koliko su validna testiranja u privatnim klinikama

Vijesti 11. maj 202018:46 > 19:26
N1

Hoće li testiranja u privatnim klinikama uzeti maha u narednom periodu s obzirom da susjedne zemlje za dozvolu prelaska granice najavljuju posjedovanje dokaza o negativnom rezultatu na Covid-19. Mi smo provjerili koliko koštaju i koliko su validna testiranja u privatnim klinikama?

Posjetili smo jednu sarajevsku kliniku da vidimo kako izgleda analiza jednog od pacijenata na Covid-19.

“Ovdje imamo jedan uzorak pacijentice koji ćemo upravo testirati. Venska krv je u pitanju. Znači možemo raditi iz venske i kapilarne krvi. Ukucali smo sve potrebne podatke koje aparat zahtjeva. Znači aparat radi jedno desetak minuta. Petnaesetak minuta dok se sve pripremi. Ispiše se nalaz, pacijentu se uruči.

Upravo nam završava test pacijentice koju smo testirali – nalaz je negativan.

Sada se upućujemo u prostoriju u kojoj ispisujemo rezultate. Ipak izdajemo pacijentima na A4 formatu, da mogu da vide šta koje pozitivno ili negativno antitijelo znači.

Dnevno imamo iznad 20 pacijenata. Prosjek pozitivnih je negdje oko 5,2 posto od toga”, pojasnila je cijelu proceduru Hasema Ališković, inžinjer medicinsko-laboratorijske dijagnostike.

Cijena serološkog testiranja u ovoj klinici košta 60 maraka. Građani najčešće dolaze na testiranje ukoliko moraju putovati van BiH. No, testiranih za sada nema mnogo. 

 Pitali smo građane jesu li se testirali na korona virus i evo šta su nam kazali:

“Nisam. (N1: Imate li namjeru?) Pa kada budu i ostali građani, ne bi ni ja bježao od toga.”
“Ne možemo. Penzija 370 KM odakle ćemo izdvojiti”
“Nemam namjeru. Šta bude bude. Imam puno godina. Ja sam svoje proživjela”
“Ne. (N1: Da li planirate?) Volio bi rado”
“Cijena je prevelika! (N1: Uglavnom dobro se osjećate?) Dobro je hvala Bogu”
“Nisam. (N1: Zašto?) Niko me nije ni zvao. Ne osjećam potrebu. Osjećam se dobro”
“Ja sam za 34 godine preko 100 hiljada uplatio u fond zdravstvenog osiguranja. Nisam iskoristio ni skoro 10 hiljada. Tako da ne vidim razlgo zašto bi ja plaćao kod privatnika”.

Vlada bh. eniteta Republika Srpska snosiće troškove testiranje za sve studente koji se budu testirali na koronvirus. Besplatno će biti testirane i dalje osobe za koje procijeni higijensko-epideiološka služba ili bolnice u RS-u. Institut za javno zdravlje ovog entitea odbacuje optužbe da će cijenom testova osigurati ekstra profit, jer kako kažu niko nisu obavezali da se testira u Institutu. Objašnjavaju da je komercijalno testiranje uvedeno kako bi građani mogli ići na rad van zemlje.

“Razlika u cijeni je vrlo jednostavna. Real time PCR metoda zahtjeva mnogo više komponenti. To je “zlatni standard” i preporučuje se od SZO. Koriste se da se vidi da li osobe pozitivne ili negativne na taj test. I na osnovu tog testa govorimo o pozitivnosti ili negativnosti. Što se tiče serološkog testa, cijena od 60 KM je takva što je nabavna cijena PCR mnogo veća od vrijednosti serološkog testa”, kazao je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravlje RS.

Federacija BiH još uvijek niej uvela olakšice za posebne kategorije. O svemu će se raspravljati u naredom periodu.

“Tri klinička centra Sarajevo, Mostar i Tuzla i dalje su ovlašteni certifiirani od Federalnog ministarstva zdravstva da to rade. Uvjeti kako će se testirati to ćemo donijeti u narednnom periodu Po sadašnjem zakonodavstvu ostali mjesta koja to rade – ne mogu to raditi. PCR testovi su mnogo relavantiji od seroloških”, kazao je Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH.

PCR test detektuje prisustvo virusa, a serološki odgovor ogranizma na virus, odnosno prisutvo antitijela.

Pouzdanost PCR testova je 80 posto tvrdi struka, jer se dešavaju greške prilikom uzimanja uzoraka. S druge strane serološki testovi su pouzdani u prvih sedam dana do 30 posto, a nakon toga su dosta pouzdaniji.

“Kada govorimo da individualno pratite pacijenta, uvijek se preporučuje da uradite i jedno i drugo. A što se tiče ispitivanja populacije i stanje bolesti u populaciji i inefekciju populacije. Genetičko vam daje jednu informaciju, a serološko vam daje drugu informaciju. Genetičko vam je dobro kada idete u sprečavanje tog širenja, a serološko da vidite šta se desilo i gdje se nalazite u trenutnoj situaciji”, kazao je prof. dr. Damir Marjanović,

Periodicna serološka testiranja preporučuju se u narednom periodu za medicinske radnike, radnike u supermakretima, policajce i ostale koji u vrijeme pandemije spadaju u najrizičnije skupine. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad