Nikolić: Kao katolik imam pravo biti protiv mise žrtvama Bleiburga

Vijesti 12. maj 202009:11 > 09:13
N1

Kolumnista, Sarajlija i, kako kaže, katolik Zvonimir Nikolić digao je glas protiv održavanja mise žrtvama Bleiburga u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu. Putem zvaničnog profila na Facebooku poručio je da bi najviše volio da u glavnom gradu Bosne i Hercegovine ima dovoljno katolika da samo oni budu ispred Katedrale, u protestu, protiv pokušaja da se "od ovog grada napravi ono što nije". U razgovoru za N1 objasnio je svoje stajalište.

Glasni ste u protivljenju održavanja mise u Katedrali Srca Isusova za žrtve Bleiburga. Zašto?

Imam pravo na to, rođen sam u ovom gradu. Ne želim da se jedan vjerski objekat, kojim se ponose Sarajlije, koristi u neke druge svrhe i da se ja kao katolik i Sarajlija stidim zbog toga.

VEZANa VIJEST

Mnogi su osudili najavljeno održavanje sporne mise?

Iskreno nisam mogao ni zamisliti da se to može desiti u Sarajevo. Ovo je jedini grad u kojem se ovo nije smjelo dogodit. Zloupotrebljavaju se katolici kada neki kažu da im je zabranjena misa. To nije zabrana njima, moja mama kad hoće ide na misu. Ovdje sam izričito za zabranu mise ljudima koji su napravili strahovite zločine u Sarajevu.

Sjećamo se filma “Valter brani Sarajevo” i onog zloglasnog Von Dietricha. On i njegovi Nijemci su ubili samo 3 posto Sarajlija, ostalo su pobile ustašte i Maks Luburić.

Hrvatski narodni sabor je poručio kako “jednoglasno i oštro osuđuje neutemeljene napade na Katoličku Crkvu i kardinala Puljića”?

Ovo je klasična zloupotreba. Mi, katolici u Sarajevu nismo podržani od političkih predstavnika hrvatskog naroda i najveću štetu nama pravi HDZ. Politika HDZ-a je najveća štetočina katolika u Sarajevu, a siguran sam da je tako i za ostale veće gradove u Bosni i Hercegovini. Mnogo puta sam čuo od Čovića da nema u Sarajevu katolika jer su otišli i upravo bi Crkva trebala da demantuje ove navode. U Sarajevu nikome nije zabranjeno da ode na misu i niko ne dira vjerske objekte.

U svojoj objavi na Facebooku, u komentaru na aferu Respiratori, pitali ste ironično gdje ima kupiti maski za petobanku i kome je upala “korona” u med?

Pandemija je pokazala kako živimo u nefunkcionalnoj državi. Bilo je to očekivati sa ovakvom vlašću koja nas 30 godina samo vraća unazad. Iskoristili su priliku da se obogate. Napravili su mjere da je svako gazda u svome dvorištu. Mi smo bili u karantinu, zatvoreni po kućama, a oni su uživali i uzimali novac na sumnjivim tenderima. Ako niko poslije ovoga ne bude osuđen i ne bude odgovarao – onda mislim da je ovo tragična država u kojoj živimo.

U posljednje vrijeme došlo je do ublažavanja mjera u entitetima.

Sve ove mjere koje su uvedene, i da tako brzo prestanu, meni je to malo nenormalno. I dalje imamo oboljele od korona virusa. Kada su objavili da će se održati izbori u oktobru počelo je i popuštanje mjera. Izgleda da je to sve dio izbornog plana.

I na kraju, vaš komentar na “korona dernek” održan u Golf klubu u Sarajevu?

To je još jedan dokaz kako nam demonstriraju silu da rade šta hoće. Ljudi su kažnjavani sa 500 maraka što nisu nosili maske, a oni su dernečili i pravili rođendnske zabave i pitanje je koliko je toga bilo što se nije otkrilo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad