Muhamed Smajlović preuzeo dužnost dekana Veterinarskog fakulteta u Sarajevu

Vijesti 12. maj 202009:16 > 09:22
Veterinarski fakultet

Dužnost dekana Veterinarskog fakulteta u Sarajevu 8. maja zvanično je preuzeo prof. dr. Muhamed Smajlović, koji je izabran 4. marta na 4. sjednici Vijeća Fakulteta, te je imenovan Rješenjem rektora Univerziteta u Sarajevu Rifata Škrijelja 9. marta 2020. godine.

Prof. dr. Muhamed Smajlović je rođen 11. septembra 1966. godine u Sarajevu. Radi kao redovni profesor na Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu na oblasti „Veterinarsko-higijenski nadzor proizvodnje, prerade i prometa hrane“.

Naučno-istraživačkim radom se bavi 24 godine, publikovao je 158 naučno-stručnih radova, 1 udžbenik i 3 knjige. Njegov fokus istraživanja je oblast higijene i tehnologije namirnica. Učestvovao je u 15 međunarodnih i 7 nacionalnih projekata. Bio je član organizacionog odbora u tri međunarodna naučna skupa i jednom nacionalnom. Recenzent je dva međunarodna naučna časopisa i jednog domaćeg.

Do sada je bio mentor pri izradi sedam diplomskih radova, dva završna rada, dva specijalistička rada, osam magistarskih radova i dvije doktorske disertacije.

Prethodno, prof. dr. Muhamed Smajlović vršio je dužnost prodekana za finansije u mandatnom periodu 2012-2016 te potom dužnost prodekana za međunarodnu saradnju u mandatnom periodu 2016-2020.

“Prema prijedlogu programa rada temeljni strateški cilj novog rukovodstva Fakulteta će biti zadržavanje i unapređenje statusa Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu kao referentne edukativne, naučne i stručne veterinarske institucije kako u BiH, tako i u regionalnim i širim međunarodnim okvirima te istovremeno stvoriti uslove da naš Fakultet bude mjesto kreativnog rada zadovoljnih studenata i uposlenika”, navode iz Ureda dekana Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

U prethodnom periodu, funkciju dekana obavljao je Nihad Fejzić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad