Danas je njihov dan: Medicinske sestre su podrška, motivacija i utjeha pacijentu

Vijesti 12. maj 202009:25 > 09:45
N1

U svijetu se 12. maj obilježava kao Međunarodni dan sestrinstva. Tim povodom gosti Novog dana bili su medicinska sestra Nihada Kulovac iz Sarajeva, Anja Tikveša iz Bijeljine, kao i tehničar Elvedin Dervišević.

Svi se gaje istu nadu – da je pandemija otvorila oči našim građanima i ukazala im na sam značaj medicinskog osoblja.

“Pandemija je bila izazov za nas, da nađemo način kako da se organizujemo, na koji način da zaštitimo i same zdravstvene radnike, ali i da pružimo kvalitetnu uslugu našim građanima. Smatram da smo uspjeli u tome”, istaknula je Kulovac.

Govoreći o samom radu medicinskih sestara, Tikveša je rekla da  termin “medicinska sestra” je puno više od onoga što sama riječ govori.

“Pogotovo sada kada smo imali priliku da to svoje dosadašnje znanje proširimo. Medicinska sestra ne obavlja samo svoj dio posla, tu je kao podrška, motivacija i utjeha”, naglasila je Tikveša. 

Medicinski brat ili medicinski tehničar, koja je terminologija ispravna, upitali smo Derviševića. 

“Medicinski brat ne postoji kao termin u našoj struci. Zvaničan naziv je medicinska sestra/tehničar što piše u diplomama i jednih i drugih. Medinske sestra su brojnije od tehničara, ali obavljamo iste poslove. Ne zato što mi ne bismo preuzeli taj teži obim fizičkog posla, nego zato što su one daleko brojnije“, istaknuo je Dervišević. 

Kada je u pitanju rad za vrijeme korone, Dervišević je naveo da je činjenica da je sve ovo novo za njih, te da su se morali prilagođavati svim tim uslovima.

“Ali zaista, mi smo profesionalci koji se vrlo lako prilagođavaju svim uslovima, pa i ovim izazvanim pandemijom korona virus”, dodao je on. 

Kulovac je podijelila isto mišljenje, kao i njen kolega, rekavši da je situacija izazvana korona virusom svima bila nova, te da su bili u situacijama i da se sami snalaze kada je u pitanju zaštitna oprema.

“Na prvim linijama kolege su imale opremu – zaštitna odjela, vizire, rukavice i danas to imaju. Možda ne u dovoljnim količinama, ali trudimo se da obezbijedimo kolegama dovoljno. Jako je bilo bitno da zaštitimo zdravstvene radnike, a samom zaštitom njih, zaštitli smo i građane, zbog kojih i jesmo tu”, naglasila je Kulovac. 

Sve troje su čestitali Međunarodni dan sestrinstva i svojim kolegama poželjeli puno sreće i zdravlja u ovim teškim vremenima.