Salčin sa USAID-om: Uvesti dodatne transparentnosti u elektronske nabavke

Vijesti 12. maj 202015:16 > 15:23
USAID

Danas je održan sastanak između direktorice USAID-a Nancy J. Eslick i njezinih saradnika i direktora Agencije za javne nabavke Đenana Salčina.

Tokom sastanka razmijenjene su informacije o trenutačnoj situaciji u drzavi prouzrokovanoj korona virusom. Eslick i Salčin su se osvrnuli na zajedničku saradnju USAID-a i Agencije, a posebice na angažovanje nevladinog sektora koji zajedno sa Agencijom radi na praćenju postupaka javnih nabavki te na unaprijeđenje elektronskih nabavki i uvođenje dodatne transparentnosti u elektronske nabavke.

Sugovornici su naglasili i važnost uspostave centralnih nabavnih organa na kantonalnom nivou kao jedan od prioriteta.

Eslick je istaknula da je primjetno da je Agencija dala svoj puni doprinos za vrijeme ove pandemije, iako sa ograničenim ljudstvom te je pohvalila Agenciju za veliki broj predmeta koje su urađeni u prethodnom periodu. Također, je pomenuto da ce USAID nastaviti pružiti Agenciji pomoć u borbi protiv korupcije, posebno u vrijeme ove krize.

Na koncu istaknuto je da je potrebno raditi na što bržem usvajanju izmjena i dopuna zakona o javnim nabavkama te da ce USAID pružiti punu podršku tom procesu, saopćeno je iz Agencije za javne nabavke. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad