Radojičić: Broj oboljelih se smanjuje, ali treba biti na oprezu

Vijesti 12. maj 202015:03 > 15:25
Grad Banja Luka

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić kazao je dana kako je ovaj grad ušao u novu fazu postepene normalizacije života. Istakao je kako se broj oboljelih smanjuje, ali da zbog ponovnog rada raznih djelatnosti, upozorio je građane da bi moglo doći do ponovnog povećanja oboljelih te da se i dalje moraju pridržavati propisanih mjera. Od prevoznika koji vrše javni gradski prevoz zatražio je da smanje cijene karata.

“Broj oboljelih je nešto bolji, optimistični smo, ali i dalje smo svjesni da je epidemiološka situacija osjetljiva i promjenljiva. Omogućavanjem raznih djelatnosti očekivano je da će doći do većer kontakta ljudi pa i možda da se poveća broj oboljelih. Građani trebaju obratiti pažnju i pridržavati se mjera kako bi se zaštitili. Ovo su nova pravila na koja se svi navikavamo”, rekao Radojičić.

Danas su ukinuti i karantini u Banjaluci, a osobe koje su bile smještene u njima upućene su u kućnu samoizolaciju.

S radom su počeli i vrtići i jutros je bilo 80-ak djece u javnim vrtićima. Od sutra počinju s radom i privatni vrtići.

“Svi radnici vrtića su testirani i nema oboljelih”, rekao je Radojičić.

Gradonačelnik je rekao da je tokom dana uveden i dodatni broj linija gradskog i prigradskog prevoza zbog potreba radnika. Gradska uprava Banjaluka zatražila je od prevoznika da snize cijenu usluge zbog smanjene cijene goriva. Podsjetio je da uslugu javnog prevoza u Banjaluci vrše privatni prevoznici, a da za korigovanje cijena saglasnost traže od gradskih vlasti.

“Starijim osobama je preporučeno da ne koriste javi prevoz, jer je to rizično za njih”, kazao je Radojičić.

Radojičić je rekao kako je do sada obrađeno 200 zahtjeva za subvencije privrednim subjektima i podsjetio da je više poziva još uvijek otvoreno.

Prema podacima Štaba za vanredne situacije, u Banjojluci je do sada kod 524 osobe potvrđena zaraza korona virusom, a ozdravilo ih je 261. Nažalost, do sada je preminulo 25 Banjalučana koji su bili pozitivni na korona virus. U kućnoj izolaciji je 687 osoba.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad