Vapaj turističkih radnika: Turizam se protiv posljedica ne može sam boriti

N1

Turistički radnici, prevoznici, hotelijeri, vodiči, simbolično u 12:05 protestnom vožnjom ukazali su, kako kažu, na nebrigu vlasti u doba pandemije korona virusom. Kažu da ih država nije zaštitila, da su pretrpili ogromne gubitke. Poručuju da su posljednji koji će se oporaviti kada pandemija prođe. Do tada, egzistencija turističkih radnika i samih firmi će biti dovedena u pitanje.

Sirene sviraju za uzbunu, jedna od najvažnijih privrednih grana u BiH je na koljenima. Turizam ne živi više od dva mjeseca, a zbog pojave coronavirusa gubici su se počeli osjećati još krajem decembra. Zbog toga simbolično, ne u pet do 12, već u 12:05 poziv vlastima da ih zaštite

“Kritikujemo naravno vlast koja je zaboravila granu turizma, koja je mnogo važna, koja u ogromnom procentu učestvuje u BDP-u kompletne zemlje, koja zapošljava desetine hiljada direktno, odnosno, indirektno stotine hiljada ljudi, jer znamo kada pokrenemo turizam, pokrećemo preko 67 drugih grana. Kada jedan turista dođe ovdje, on će otići u ovaj muzej iza nas, on će otići u ovaj hotel”, kazala je Aida Terzić, direktorica hotela Pino Nature.

Turistički radnici, simbolično ispred Zemaljskog muzeja sa postavljenim koferima na kojima pišu nazivi njihovih turističkih agencija, šalju poruku vlastima da su zaboravljeni. Poručuju, zadnji ćemo se oporaviti od pandemije korona virusa. 

Koferi nisu spremni za putovanje, već su poruka da turizam u BiH putuje u nepovrat. Predsezona je propala, sezona koja po datumu samo što nije počela, vjerovatno neće ni moći da se organizuje kao preethodnih godina jer ništa ne zavisi od turističkih radnika.

“Obzirom da su već otkazi putovanja u toku od januara mjeseca od kada se spomenula riječ korona. Znači, mi smo agencije koje smo zaboravljane od ovog sistema, s obzirom da nismo svrstane u zabranjene djelatnosti, što znači da nemamo pogodnosti tog tipa, iako nam je onemogućen rad. Znači mi ne možemo da radimo i nemamo šta da radimo”, kazala je Hanka Fejzić, turistička agencija “Fibula” Sarajevo.

Druge zemlje, kažu okupljeni, zaštitile su svoje turističke radnike. Naša svoje nije. Veliki broj građana je rezervisao ranim rezervacijama svoja putovanja. Druge zemlje su takve rezervacije i uplate pretvorila u vrijednosne vaučere, kako bi građani mogli u nekom drugom terminu da iskoriste svoja putovanja. Kod nas, naročito novim coronazakonom, turisstički radnici nisu dobili zaštitu države. Zbog toga pozivaju na moguće posljedice

“Ako ne dođe do toga, postoji mogućnost da će brojne putničke agencije bankrotirati, a to znači da će putnici koji su uplatili svoja putovanja, neće ih moći iskoristiti. Turizam nije kao trgovina npr.Vi kada idete na putovanje to nije kao da odete u granap pa kupite litar mlijeka. Vi se morate pripremiti. Turistička industrija će trebati mnogo više vremena da se oporavi”, poručio je Muamer Lutvić, direktor putničke agencije “Centrotours”.

“Ako bi bila neka podrška i ako bi država mogla bilo šta što je svojoj moći finansijskoj, da bi trebalo da to bude ravnopravno raspodjeljeno na sve privredne subjekte koji normalno plaćaju poreze i daju doprinose i sve ostalo”, istakao je Zoran Bibanović, predsjednik Udruženja turističkih agencija u BiH.

U turizmu važan segment za njegovu održivost je i prevoz. Prevoznici upozoravaju da je, ako već nije moguće realizovati inostrane angažmane, vlast treba da radi na jačanju turizma unutar i za građane BiH.

“Svi iščekujemo otvaranje granica, ali nije to do naše države, jer ne blokira samo naša država izlaz iz zemlje, jer je to problem i u drugim zemljama, tako da se proba prvo sa vožnjama unutar BiH”, kazao je Emir Hukić, autoprevoznik.

Turistički radnici, prevoznici, hotelijeri, vodiči, problem vide i u međusobnoj razjedinjenosti. Ali to poručuju ne treba da bude signal vlasti da se odrekne privredne grane koja je prošle godine u BiH donio više od milion i po turističkih posjeta, LA Times nas je uvrstio među deset desetinacija koje treba posjetiti u 2020.

Sve je trebalo to da se dogodi, da nije bilo pandemije korona virusa. Turizam se protiv ekonomskih posljedica ne može sam boriti. Potrebna je podrška države koja je izostala. Vapaj turističkih radnika i srodnih zanimanja je posljednji. Spasite turizam ili će nestati sa mape privrednih grana u BiH. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad