Imenovanje novog komesara policije TK: Je li prekršen zakon?

Vijesti 12. maj 202019:06 > 19:28
N1

Afera za aferom, tako bi se moglo opisati aktuelno stanje u Bosni i Hercegovini. Imenovanje novog komesara policije Tuzlanskog kantona pod lupom je javnosti, ali i pravosudnih institucija. Utvrđuje se je li prekršen Zakon o unutrašnjim poslovima, ali se provjeravaju i druge okolnosti vezane za postupak imenovanja. Ministar unutrašnjih poslova Sulejman Brkić poručuje, sve je po zakonu, uprkos tome što su pripadnici Federalne uprave policije danas izuzimali materijalnu dokumentaciju vezanu za ovo imenovanje.

Bivši komesar Dževad Korman tužio je Vladu TK zbog nezakonite smjene. Opštinski sud naložio je vladi da zaustavi izbor i imenovanje novog komesara dok se sudski postupak ne okonča. Parnica traje, a jučer je imenovan Safet Ibrahimović. To je neviđeno nepoštovanje Ustava, suda i zakona TK, reakcije su KO SDP-a.

“Vlada i Nezavisni odbor pokušavaju na grub način izvršiti smjene i ostvariti poliitčku kontrolu nad Upravom policiju. Zašto? Ne treba puno pojašnjavati. Ili im je interes da zaustave neke istražne radnje koje se dešavaju u Upravi policije ili da kroz kontrolu usmjeravaju neke istrage na ljude iz političkih stranaka koje nisu dio parlamentarne većine”, kazao je Dževad Hadžić, KO SDP Tuzla

Resorni ministar tvrdi da je izabran odvažan, hrabar i jedini kandidat te da Vlada nije prekršila zakon već da sud donosi nezakonite presude.

“Kantonalni sud je ukinuo mjeru zabrane i dozvolio Nezavisnom odboru da nastavi proceduru. Nezavisni odbor je nastavio proceduru i ovaj vakum do danas je izazvala jedna nezakonita presuda Opštinskog suda. I mi smo imali stanje u Upravi policije bez prvog čovjeka”, kazao je Sulejman Brkić, ministar unutrašnjih poslova TK

A upravo protiv ovog ministra se vodi istraga.

“Zbog sumnje da je počinio krivično djelo primanja nagrade nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem . Dakle, radi se o predmetu iz ranijeg perioda. To se vezuje za sumnju za njegovo protivzakonito djelovanje i miješanje u operativnu samostalnost direktora Uprave policije u periodu od augusta 2019 do febaruara 2020”, izjavio je Admir Arnautović, Kantonalno tužilaštvo TK.

Nakon provejere FUP-a i analize dokumenata, Tužlaštvo će ocijeniti hoće li širiti istragu na Brkića i druge osobe koje se vezuju za proceduru imenovanja komesara. Ministar je siguran da je na strani pravde i zakona.

“Mi nećemo pristati na pritiske, ucjene, zastrašivanje.Ja im odavdje poručujem da postoji jedna mogućnost da ja odustanem od bespoštedne borbe protiv korupcije, a to je moja likvidacija”, poručio je Brkić. 

Visoki predstavnik Valentin Inzko, Američka ambasada, OSCE neke su od institucija koje godinama upozoravaju na mješanje politike u rad policije u TK. Koliko je ta kritika imala odjeka, pokazuje činjenica da svaka nova postava vlade TK, ima novog komesara. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad