Posljednje pripreme u Mostaru pred otvaranje ugostiteljskih objekata

Vijesti 12. maj 202021:34 > 21:39
N1

Vlada HNK danas je i zvanično zatražila odobrenje rada za turističko-ugostiteljske objektima sa manjim smještajnim kapacitetima, jasno uz obavezu poštivanja pratećih epidemioloških mjera. Još se čeka i na tzv. korona zakon na nivou kantona kojim će, kako je najavljno, biti posebno definisani načini koji bi trebali pomoći turizmu od kojeg ovaj kanton velikim dijelom živi.

Posljednje pripreme pred otvaranje ugostiteljskih objekata. Servisiraju se kafe aparati, pripremaju stolovi. Razmak najmanje jedan i po metar biće ispoštovan. Kao i maske i rukavice koje će biti obavezne za goste ali i radnike. Konkretne mjere, ugostitelji nisu dobilli.

Također još jedan nepozananica je pomoć koja je obećana od kantonalanih vlasti, no nikako da stigne

Poput Mostara, i u Blagaju je sve spremno za otvaranje ugostiteljskih objekata i hotela.

Većina turista koja je donosila profit, dolazi van BiH. Trebaće dvije godine da se gubici nadokande, no nisu svi aranžmani propali.

A do tada treba preživjeti. Gubici u turizmu koji vežu i ugostiteljske objekte su ogromni. U očekivanju novog korona zakona na nivou kantona, TZ HNK će ponuditi dio sredstava kako bi se pokrile barem minimalne plate.

Sada je na općinskim odnoosno kantonalnim vlastima da pomognu turizam, slaže se Mili Bijavica predsjednik komisije za turizam VTK, vlasnik tour operatora.

Jedan od prijedloga kantonalne vlade kako doznajemo, biće za početak prolongiranje plaćanja boravišnih taksi i članirana Turističkoj zajednici, no pitanje je koliko se tu sredstava može prikupiti, obzirom da gostiju ionako nema. 

Opširnije u prilogu Tine Jelin-Dizdar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad