Sanja Renić: Ne dopustimo da se dogodi klaster Skupština ZDK

Vijesti 13. maj 202007:17 > 07:22
N1

Za ponedjeljak je zakazana sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona. Sanja Renić, zastupnica Naše stranke, smatra da je sjednicu neodgovorno održati u skupštinskoj sali, kako je to u pozivu najavljeno, saopćeno je iz te stranke.

Ona navodi mišljenje kantonalnog štaba Ministarstva zdravstva u kojem stoji da to tijelo: „ne preporučuje održavanje sjednice Skupštine ZDK u Sali 301 iz razloga što ista nema mogućnost provjetravanja kao i adekvatne dezinfekcije s obzirom na to da je i pod pokriven tepihom.“

”Renić poziva na održavanje online sjednice: „Ne dopustimo klaster Skupština ZDK, sintagmu koja bi ušla u anale bosanskohercegovačke političke neozbiljnosti i neodgovornosti koje već imamo previše i za tri države. Ako se sjednica održi u sali, velika je vjerovatnoća da će se to i desiti’‘, saopćeno je iz Naše stranke.

Do ovakvog poziva je došlo, smatra Renić, zahvaljujući nesposobnosti Skupštine da organizuje online sjednice. „Skupština je nama zastupnicima, još za vrijeme prošlog mandata, kupila laptope i platila firmu da ih osposobi upravo za online sjednice. To dugo nije bilo urađeno. U međuvremenu su osposobljeni, ali unatoč tome Kolegij Skupštine je izglasao da sjednica bude u zatvorenom. Valja napomenuti i da Skupština ZDK nije imala nijednu online sjednicu. Online sjednica je preporučljiva i zbog tačaka dnevnog reda. Nema nijedne tačke na kojoj bi se raspravljalo o zdravstvu, ekonomiji ili privredi, gorućim problemima ZDK. Od njih sedam, pet ih se tiče obrazovanja, tj. uvođenja novih studijskih programa na univerzitet kao, naprimjer, mehatronika, poslovna ekonomija i arapski jezik. Dakle, radi se o tačkama o kojima se možemo bez ikakvih problema izjasniti online i zbog kojih ne treba podnositi rizik po zdravlje zastupnika pogotovo ako to kaže i Ministarstvo zdravstva”, saopćeno je iz Naše stranke.

Podsjećamo, u Bosni i Hercegovini su u posljednjim sedmicama u nekoliko navrata ublažene mjere zabrane koje su na snazi bile od početka pandemije korona virusa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad