U BiH živi 10% LGBT osoba, transfobija i homofobija rastu

Vijesti 22. maj 201509:23 > 09:33
N1

Gošća Novog dana bila je Emina Bošnjak, rukovoditeljica programa Sarajevski otvoreni centar koja je govorila o položaju LGBT osoba u BiH.

Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine održala je tematsku sjednicu povodom 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije. Ovo je prvi put da neko zakonodavno tijelo u Bosni i Hercegovini raspravlja o stanju ljudskih prava LGBT osoba, te predstavlja historijski trenutak u borbi LGBT pokreta u BiH. 

Održavanje prve tematske sjednice zajedničke komisije PSBiH pokazuje način na koji se država odnosi prema toj grupi“, kazala je Bošnjak.

Dodala je da LGBT populacija nema praksu odlaziti u policiju ili institucije da prijavi slučajeve gdje su prekršena njihova prava.

Ljudi ne odlaze u institucije ili policije da prijave slučajeve u kojima su kršena njihova ljudska prava. Oni dolaze nama i pričaju šta se dešava i mi imamo bazu podataka kršenja prava LGBT osoba“, dodala je ona.

Bošnjak je kazala da su se u protekle tri godine desili mnogi slučajevi diskriminacije na raznim poljima.

Od 2012. do 2015. su se desili mnogi slučajevi diskriminacije pri pružanju usluga u privatnim sektorima, u medijima se dosta poziva na diskriminaciju i također u ostvarivanju stanarskog prava LGBT osoba. Nasilje se povećava u posljednje vrijeme i u našem izvještaju stoji da broj slučajeva raste“.

Još je kazala da prema nekim istraživanjima u BiH živi 10% LGBT osoba, a da su homofobija i transfobija u stalnom porastu te da se država nikada nije bavila ovim pitanjem na bilo koji način.