Da li će bh. građani, kada i pod kojim uslovima moći na Jadran?

Vijesti 13. maj 202009:33 > 09:50
N1

Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, za N1 je kazao, da je Bosna i Hercegovina Hrvatskoj jako bitna zemlja i susjed, te da je dobio informaciju da je doslovno pitanje ne sedmica, nego dana, kada će se dogovoriti ulazak u Hrvatsku, jer sada takoreći na neki način su već otvorene granice za zemlje Evropske unije.

Za ulazak u Hrvatsku trenutno, podsjetio je, treba se imati razlog dolaska, a turizam je proglašen kao itekako važan razlog za dolazak.

“Prošle godine u našu županiju ušlo je 200.000 turista iz Bosna i Hercegovine i bilo je više od milion noćenja. Sve ćemo napraviti da se omogući ulazak, naravno uz poštivanje svih pravila epidemiologa. Bitno je naglasiti da su naše zemlje u sličnoj, dosta povoljnoj epidemiološkoj situaciji”, istaknuo je. 

Kada će Bosanci i Hercegovci moći na more, može li se pretpostaviti, upitali smo ga. 

“Očekujem da to bude riješeno do sljedećeg mjeseca. To je moje očekivanje i po svim pokazateljima to bi moglo biti istina, jer ne vidim nikakvih prepreka tome”, rekao je Stella. 

Da li će se morati priložiti negativan test na korona virus prilikom ulaska u Hrvatsku? Stela je rekao da se o tome ne priča, te da to sada nije na stolu. 

“Jednostavno, ako to nije sada na stolu sa zemljama Evropske unije, ne vidim zašto bi bilo. Sad trenutno se može ući u neke evropske zemlje bez toga i mislim da to neće biti situacija ni sa Bosnom i Hercegovinom”, naveo je Stella. 

Kako je poznato, na otoku Braču posljednih dana zabilježen je porast oboljelih od korona virusa. Stella je rekao da ima informaciju da nema daljnjeg širenja na ovom otoku.

“Svi otoci su trenutno otvoreni i dostupan je dolazak. Nema nikakvih propusnica. Samo je problem Brač koji je sada polukarantena. Očekujemo da se kroz 15 dana i tu smiri situacija”, kazao je Stella. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad