Baralija: HDZ strašno uzdrman, Čoviću hitno treba neka velika priča

Vijesti 13. maj 202009:58 > 09:59
N1

HDZ BiH i Dragan Čović su strašno uzdrmani ne samo zbog pandemije nego i zbog otpuštanja 900 radnika Aluminija. Zbog toga je bila hitno potrebna neka velika priča, poput mise za žrtve Bleiburga, kako bi se skrenula pažnja javnosti kada zemlju potresa toliko afera, kazala je za N1 Irma Baralija, čelnica Gradskog odbora Naše stranke u Mostaru.

Jeste li i dalje jednako optimistični da će izbora u Mostaru biti 2020. godine?

Jesam, samo ne mislim da će biti održani u oktobru. Februar 2021. bi mogao biti taj datum.

Da li su Mostarci spremni napraviti neku radikalnu ili vidljivu promjenu?

Mislim da je situacija sazrela za promjenu. Da li će biti radikalna promjena na način da više ne vladaju stranke koje su sada na vlasti u Mostaru – nisam sigurna.

Šta se promijenilo u Hercegovini ovih dana? U Stocu vandalizam, partizanski spomenici u Mostaru išarani sprejevima. Također u Sarajevu najavljena misa za žrtve u Bleiburgu. Imaju li veze ta dešavanja sa najavom održavanja izbora u BiH?

Apsolutno, sve je povezano, a prije svega u direktnoj je vezu sa HDZ-om i Draganom Čovićem, koji je poprilično poljuljan ne samo zbog pandemije, nego i zbog otpuštanja 900 radnika Aluminija. To je bio posljednji primjer onoga što je HDZ uništio. Nakon Aluminija u HNK smo tokom pandemije dočekali veliki skandal sa direktorom Sveučilišne bolnice Antom Kvesićem koji je imao nastupe kakve je imao. I sve je u vezi problema sa ovom bolnicom govorilo da se radi o uskom krugu članova HDZ-a. Tako da je HDZ strašno uzdrman, a Čović je već ranije imao problema u HNS zbog Aluminija i došlo je do laganih potresa i kritika u ovom udruženju, što nije bio slučaj do sada.

Draganu Čoviću hitno treba neka velika priča, ideološka, koja uvijek ovdje pali jer nismo raščistili sa svojom prošlošću. Priča ustaše- partizani ovdje uvijek pali i podiže veliku prašinu. Nije slučajno da je fokus na priči o misi za žrtve Bleiburga kada zemlju potresa toliko afera. Čović je obilježavao godišnjicu Bleiburga i ranije, čak je imao govor 2018. Ovdje se radi o pokušaju da se nametne priča o dodatnoj viktimizaciji Hrvata kako bi došlo do njihove ponovne homogenizacije. Dakle, on je prvo vidio da kroz HDZ ne može manipulisati svim Hrvatima, pa je napravio HNS. Kad se HNS počeo tresti pokušava prebaciti loptu na naredni nivo, a to je Crkva. Nažalost, nije ovo jedini slučaj da se Crkva, kao religijska zajednica, politizira, što je bilo i sa drugim religijskim zajednicima. HDZ pokušava prodati priču o zajedništvu jer je pred nama strašna ekonomska kriza.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad