Obradovao učenike: Nesvakidašnji oproštaj sarajevskog profesora od maturanata

Vijesti 13. maj 202010:32 > 10:53
Screenshot

Profesor geografije Vedran Zubić priredio je nesvakidašnji oproštaj od maturanata “u doba korone”. Iako su uskraćeni za klasičnu proslavu mature, maturanti profesora Zubića prva su generacija kojoj je razrednik na vrata donio buket cvijeća i pismo kao posvetu. Tim povodom Zubić i maturantice Zerina Tanović i Dalila Nuhanović bili su gosti Novog dana.

Profesor Zubić nam je rekao kako društvu treba pozitivnih priča, ali da je ovaj čin nešto što on sa svojim učenicima radi 20 godina.

Nećemo mijenjati običaj jer je pandemija. Uvijek predsjednica ili zamjenica dobije buket cvijeća, pismo koje pročita na zadnjem satu geografije, pozdravimo se, izgrlimo jer škola nije samo obrazovni nego i odgojni elemant a emocija je sastavni dio života i bez emocija ne zamo gdje smo i šta smo. Posebna je priča o ovoj generaciji jer noć prije 4. maja razmišljam kako im je zadnji dan i kako nema klasičnog opraštanja, a 5. maja je godišnjica meni sa suprugom i odem o istom trošku kupim cvijeće, napišem posvetu, odnosno pismo i odem do škole i u dnevniku vidim gdje žive i uzmem brojeve telefona od mama i zamolim da dame budu kući a u tom svemu javi se osoba koja je stari učenik škole i koja zna šta će se dešavati i koja je željela to sve ekranizirati“, ispričao nam je profesor te poručio kako pozitivne priče treba stavljati više u eter.

N1

Učenica Zerina je kazala kako nije mislila da će se ovako desiti matura, odnosno da je neće imati. “Zadnjih mjesec dana nismo proveli svi zajedeno, to su najljepši trenuci koje smo mogli dočekati u srednjoj školi. Što se tiče maturskih haljina, ne znam, vjerovatno ćemo ih po kući nositi“, kazala je.

Zerina je rekla kako je bila jako iznenađena reakcijom profesorom Zubićem i da je sretna što je njoj donio cvijeće i posvetu. “Kada je otišao, kad je sve to prošlo, onda sam se tek tad rastužila i shvatila da je kraj i da sam završila srednju školu“, kazala nam je.

Tužno je biti maturant u vrijeme kada je ova korona i kada smo svi u nekoj izolaciji. Kada smo počeli da pričamo o tome kako će izgledati taj posljedni sat, željeli smo da napravimo nešto što maturanti do sada nisu napravili i nismo ni slutili da smo posebni s obzirom na način na koji završavamo srednjoškolsko obrazovanje. Kada nam je tek rečeno da nam je gotova nastava, malo smo se radovali da malo odmorimo i onda kroz dvije sedmice smo shvatili koliko ćemo stvari propustiti“, naglasila je Dalila.

Što se tiče daljnjeg obrazovanja, Dalila namjerava krenuti stopama profesora Zubića, dok se Zerina nada da će moći upisati Elektrotehnički fakultet.

Ovo dvoje djece – Lila svira čudne instrumente, Zerina je reprezentativka u ritmičkoj gimnastici i njihova generacija je ušla sto puta na časove geografije kad nemaju časa. Napravili smo sjajnu komunikaciju“, kazao nam je profesor.

Volio bih da društvo počne prepoznavati svu tu omladinu, kvalitetne studente, da ih ostavimo ovdje, da ne bude da smo ih školovali za njemačko tržište. Stvarno imamo male zmajeve, kad bih vam pokazivao šta rade na online nastavi… Treba da investiramo u omladinu jer bez omladine nema budućnosti, oni su jedino blago koje imamo i tu omladinu moramo čuvati a ja kao razrednik i profa obećavam da ćemo imati neku našu matursku veče jer je ova generacija zaslužila da to ima“, naglasio je Zubić gostujući u Novom danu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad