Zovko: EU izdvojila 250 miliona eura pomoći za Bosnu i Hercegovinu

Vijesti 13. maj 202011:56 > 12:02
Europa.eu

Evropski parlament će na današnjoj plenarnoj sjednici glasati o prijedlogu Komisije za paket makro-financijske pomoći u iznosu od 3 milijarde eura državama Zapadnog Balkana i drugim partnerima iz susjedstva u borbi protiv krize s korona virusom. Sredstva iz paketa makro-financijske pomoći bit će dostupna kroz program kreditiranja, kojeg će ispred Unije provoditi Evropska komisija.

“Ova sredstva mogu pokriti eksterne potrebe deset partnerskih zemalja u razdoblju 2020. – 2021. Za regiju Zapadnog Balkana izdvojeno je ukupno 750 miliona eura, od toga 250 miliona eura za Bosnu i Hercegovinu”, saopćeno je iz Kluba zastupnika EPP-a. 

Zamjenica koordinatora Europske pučke stranke (EPP) u Odboru za vanjske poslove, Željana Zovko, pojasnila je da su sredstva iz paketa makro-financijske pomoći namijenjena zadovoljavanju dijela hitnih eksternih financijskih potreba partnerskih zemalja Unije.

Prijedlogom se podržava vanjska stabilizacija i nadležnim institucijama otvara prostor za provođenje mjera rješavanja posljedica koje kriza s epidemijom COVID-a 19 ostavlja na gospodarstvo zemalja, te istovremeno potiče provedba reformi s ciljem poboljšanja makroekonomskog i ekonomskog upravljanja.

“Predloženi paket makro-financijske pomoći usklađen je s ciljevima proširenja Europske unije i strategijama susjedstva. Ovim učinkovitim odgovorom, Unija želi pomoći  partnerima u rješavanju žurnih potreba i još jednom pokazuje koliko je ova regija značajna za našu zajedničku budućnost u geostrateškom smislu”, naglasila je Zovko.

Pored prijedloga paketa makro-financijske pomoći, zastupnici će na današnjoj plenarnoj sjednici glasati, između ostalog, i o zahtjevu Komisije za pripremu kriznog plana za Višegodišnji financijski okvir, kojim predstavlja zaštitu za korisnike programa EU-a. Također će raspravljati o korištenju aplikacija za praćenje kontakata u borbi protiv korona virusa. Na sjednici će biti obilježena 70. obljetnica Schumanove deklaracije, kojom su postavljeni temelji Evropske unije kakvu danas poznajemo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad