Restrikcije na snazi: Granični prelazi na jugu BiH – prazni

Vijesti 13. maj 202016:42 > 19:18
N1

U BiH i daje bez otvaranja granice za protok ljudi. Zbog mjera kućne samoizolacije od 14 dana, smanjen je intezitet ulaska u BiH. Iako se ranije najavljivalo da će Hrvatska tražiti negativan PCR test za one koji ulaze u ovu zemlju, od toga se odustalo, kao i od mjera karantene.

Ipak i dalje je nepohodan dokument koji potvrđuje neodložan posao u Hrvatkoj, kako bi se ušlo u ovu zemlju. Provjerili smo kakvo je stanje na graničnim prelazima Bijača i Doljani

Granični prelazi na jugu prazni, ristrikcije i dalje na snazi.

Granični prijelaz Bijača gotovo prazan. Osobnih vozila nema, u ovo vrijeme prošle godine promet se brojao u hiljadama, no zato je prelazak kamiona i cesterni, inteziviran, i do 300 dnevno

“U BiH i dalje je zabranjen ulazak stranim državljnima. Bh. državljani na ulazu dobiju rješenje o kućnoj samoizolaciiji u trajanju od dvije sedmice. Ulazak u RH je moguć za bh. dražavljane koji posjeduju i hratsko državljanstvo, ali i one koji u Hrvatskoj imaju neodložan, posao, posjeduju nekretnine ili im je odobren privemen ili stalni boravak, odnosno ukoliko su u tranzitu prema trećim zemljama”, pojasnio je Mario Lovrić, komandir JGP Doljani i Bijača.

Da bi ušli u RH, potrebno je da imju dokumentaciju koja potvrđuje neke od uslova.

“Na graničnom prelazu Doljani nešto više osobnih vozila, uz ostalo i ono predsjednika TZ HNK koji svakodnevno prelazi granicu. Živi u Neumu, no ured mu je u Mostaru. Posjeduje propusnicu koja je osigurana i za određen broj osoba koje žive u poograničnim mjestima, a imaju nekretnine,ili posao u Hrvatskoj, odnosno BiH”, pojasnio je Lovrić.

Andrija Krešić iz Turističke zajednice HNK se nada kako će uskoro biti ublažene restrikcije koje se odnose na granice, posebno zbog bh. dijaspoere, ali i turista koji nisu odustali od dolaska u BiH.

U Kriznom štabu HNK kazali su kako rješenja o samoizolacijii za osobe koje pređu granicu ostaju na snazi sve dok drugačije ne odluče viši nivoi vlasti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad