Nadbiskup Želimir Puljić podržao kardinala Vinka Puljića: Neka se ne boji

Vijesti 14. maj 202007:13 > 07:14
Davor Puklavec/PIXSELL, Ilustracija

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić u izjavi za Hrvatski katolički radio komentirao je sarajevske osude najavljene mise koju će u subotu, 16. svibnja u sarajevskoj katedrali za žrtve bleiburške tragedije predvoditi vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

“Jasno da je posrijedi velika, strašna manipulacija kojom se želi obezvrijediti ono što je Crkva desetljećima činila i čini jer je pozvana po mandatu Isusa Krista moliti i za žive i za mrtve“, izjavio je zadarski nadbiskup Puljić, prenosi KTA.

Na pitanje što Crkva čini slaveći mise poput one na obljetnicu Bleiburga, nadbiskup Puljić je odgovorio: “Crkva s pravom oplakuje žrtve rata i poraća i moli za pokoj njihovih duša. U svojim molitvama uključuje sve žrtve rata i poraća, bilo kojega naroda i kraja. Jasno u prvom redu moli, u ovom slučaju, za žrtve hrvatskoga naroda. U tom kontekstu molitve, ona ne isključuje čak ni one koji su ih pobili, preporučuje ih Božjem milosrđu, a konačni sud o stradanjima i krivnjama prepušta Bogu koji je puna istina, savršena pravda i beskrajna ljubav, kako su napisali biskupi prije 25 godina kada su uputili pismo prigodom 50. obljetnice završetka drugog svjetskog rata”.

Kako je kazao “ovakva manipulacija nema veze s režimima ni sa sustavom niti politikom“, rekao je predsjednik HBK, pojasnivši da „Crkva ima pravo okupljati, moliti i preporučivati pokojne Božjem milosrđu”.

On se javno zahvalio  kardinalu Vinku Puljiću što je prihvatio ove godine predvoditi misu za žrtve Bleiburga i zahvaliti mu uime svih hrvatskih biskupa.

“Izričem mu i solidarnost u ovim trenucima koji uistinu nisu nimalo lagani, ali neka se ne boji. S njime smo i sa svima koji budu pratili euharistiju koja će se u subotu slaviti u sarajevskoj katedrali Srca Isusova. Žrtve će biti spomenute i u Zagrebu na Mirogoju te na Lojbaškom polju u Bleiburgu gdje obično bude komemoracija za Bleiburške žrtve“, istaknuo je zadarski nadbiskup Puljić.

Kardinal Vinko Puljić trebao je misu predvoditi u Bleiburgu, ali zbog ograničenosti uzrokovanih koronavirusom to nije moguće. Zato će biti obilježavanje u tri države.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad