Podignute dvije optužnice zbog učešća na stranom ratištu u Siriji

Vijesti 14. maj 202009:46 > 10:02
N1

Optuženi Hamza Labidi tereti se da je više godina učestvovao na ratištima u Siriji u okviru formacija koje su djelovale u sastavu takozvanog ISIS-a, saopštili su u četvrtak iz Tužilaštva BiH.

Dodaje se da je tužilac iz Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH, podigao optužnicu protiv Labidija, rođenog 1998. godine u Zavidovićima, koji se nalazi u pritvoru.

Optuženi se tereti da je, sredinom 2014. godine, zajedno sa svojom porodicom, napustio teritoriju BiH, otputovao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu sa Sirijom, gdje se pridružio paravojnim formacijama, koje su djelovale u okviru struktura takozvanog ISIS-a, koji je odlukom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, proglašen terorističkom organizacijom.

“Istragom je utvrđeno da je optuženi, od 2016. godine, učestvovao u više oružanih formacija, sa kojima je učestvovao u borbama na području gradova Rakka i Haritan, da bi nakon pada i sloma ove terorističke organizacije, početkom 2019. godine bio zarobljen od pripadnika kurdskih snaga, te krajem 2019, izručen u BiH, gdje je lišen slobode i nalazi se u pritvoru“, navode iz Tužilaštva BiH.

Ističe se da se optuženi tereti da je počinio kazneno djelo – protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama te da je optužnica proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Podsjetimo, jučer je saopćeno da je državno tužilaštvo podiglo optužnicu i protiv Emira Ališića kojem se na teret stavlja protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama, odnosno da se u periodu od oko šest godina borio kao pripadnik takozvanog ISIS-a u Siriji.

Prema navodima Tužilaštva, Ališić je krajem 2013. godine napustio Bosnu i Hercegovinu i otputovao u Tursku, odakle se ilegalno prebacio u Siriju gdje se u okviru više formacija, na području gradova Rakka i Haritan, borio u strukturama ISIS-a.

“U optužnici se navodi da je optuženi bio pripadnik takozvanog ISIS-a u periodu od 2013. do 2019. godine, da bi početkom 2019. godine, prilikom sloma i pada ove terorističke organizacije, bio zarobljen od strane kurdskih snaga, te koncem 2019. godine izručen u BiH, gdje je odmah nakon dolaska uhapšen i sproveden u pritvor”, govore iz Tužilaštva.

Optužnica protiv Ališića proslijeđena je Sudu BiH na potvrđivanje.

Ališić je u decembru 2019. avionom deportovan u BiH skupa s Jasminom Keserovićem, Armenom Dželkom, Senadom Kasupovićem, Hamzom Labidijem, Muharemom Dunjićem i Milaremom Berbićem zbog sumnje da su u Siriji ratovali na strani organizacija koje su Ujedinjene nacije (UN) proglasile terorističkim.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad