Različiti stavovi: Jesu li mjere protiv korona virusa u RS bile obavezujuće?

Vijesti 14. maj 202010:15 > 10:26
N1

Zabrana kretanja, obavezno nošenje maski i rukavica, zabrana grupisanja... Brojna su ograničenja saopštavana građanima Republike Srpske u protekla dva mjeseca nakon sjednica kriznog štaba. No, jesu li za građane bila obavezujuća? Odnosno da li je ispoštovano načelo javnosti?

“Zaključci Republičkog štaba za vanredne situacije ne objavljuju se u Službenom glasniku Republike Srpske. Zaključci Republičkog štaba za vanredne situacije objavljeni su na zvaničnom portalu Vlade Republike Srpske, u sekciji ‘AKTI’, a zaključci koje je Republički štab za vanredne situacije stavio van snage ne nalaze se više u navedenoj sekciji”, odgovor je iz Vlade RS.

Doktor pravnih nauka i profesor ustavnog prava Milan Blagojević tvrdi da svaki zaključak, uredba ili odluka, da bi bili obavezujući, moraju biti objavljeni u Službenom glasniku. Sličnog mišljenja je i banjalučki advokat Dario Sandić:

“Imajući u vidu da su svi zaključci objavljeni na stranici Vlade RS, na RTRS i ATV, smatram da na taj način nije ispunjeno načelo javnosti. Može se desiti da neki ljudi ne gledaju te kanale, da nemaju pristup internetu, smatram da ovo nije u skladu sa Ustavom i zakonom”.

Tokom pandemije u Službenom glasniku su objavljivane odluke i uredbe koje su donosili državni organi poput ministarstava, premijera ili predsjednika. Što nije bio slučaj sa Zaključkom o zabrani i ograničavanju kretanja u periodu od 20 do 5 časova, koji je donesen 23. marta, a ukinut 6. aprila. Ukoliko je neko od građana kretao se u navedenom periodu, nije bio obavezan da plati kaznu.

“U praksi Ustavnog suda su takvi slučajevi proglašavani neustavnim i zauzet je ispravan stav da se tu radi o nepostojećim pravnim aktima. Ako akt nije objavljen, on ni ne postoji”, smatra dr Milan Blagojević, profesor ustavnog prava.

Za opozicionog poslanika Davora Šešića, po zanimanju pravnika, brojni zaključci i uredbe su bili zbunjujući, smatra da je napravljen niz propusta.

“Evo sada situacija da Institut je preporučio dezinfikcione spužve, a ta odluka nigdje nije donesena, inspekcija je išla i kažnjava privredne subjekte koji nemaju spužve”, izjavio je Davor Šešić, pravnik i poslanik SDS u NS RS.

Šešić navodi da je potrebno što prije vratiti donošenje odluka u Narodnu skupštinu, a to bi značilo i ukidanje vanrednog stanja.

Na Kolegijumu Narodne skupštine, na jučerašnjoj konsultativnoj sjednici, usaglašeno je da konferencijska sala u Vladi ispunjava uslove za održavanje posebne sjednice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad