Njemačka: Dva rashladna tornja bivše nuklearne elektrane srušena eksplozijom

Vijesti 14. maj 202011:59 > 12:02
JOHN MACDOUGALL / AFP

Dva rashladna tornja bivše nuklearne elektrane na jugozapadu Njemačke srušena su kotrolisanom eksplozijom u četvrtak u ranim jutarnjim satima. Vrijeme rušenja tornjeva čuvano je u tajnosti, kako bi se izbjeglo okupljanje većeg broja ljudi tokom globalne pandemije koronavirusa.

Kompanija EnBW objavila je nedavno da će tornjevi visoki 150 metara u tvornici Philippsburg, blizu Karlsruhea, biti srušeni u četvrtak ili petak. Iz kompanija su u četvrtak saopštili da su razneseni eksplozijom nešto iza šest sati.

Ovakva rušenja obično privlače mnogo posmatrača, ali velika okupljanja trenutno nisu dopuštena u skladu sa restriktivnim mjerama čiji je cilj sprečavanje širenja zarazne bolesti COVID-19.

Dva reaktora u tvornici Philippsburg ugašena su 2011. i 2019. godine, kao dio njemačkog plana za izlazak iz proizvodnje nuklearne energije. Posljednji reaktor u Njemačkoj trebao bi biti isključen krajem 2022. godine.

Na mjestu tornjeva biće izgrađena trafostanica koja će pomoći provođenju električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora na sjeveru zemlje u njen južni dio.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad